Бил ли е доцентът по право Бойко Рашков незаконно член

...
Бил ли е доцентът по право Бойко Рашков незаконно член
Коментари Харесай

Бил ли е Бойко Рашков незаконно член на настоятелството на Пловдивския университет?

Бил ли е доцентът по право Бойко Рашков нелегално член на Съвета на настоятелите на Пловдивския университет в продължение на две години, до момента в който е бил вицепремиер, министър и народен представител?

Кандидат-ректорът и правист там доцент Теодора Филипова разгласи на 11 май, че това е реалност през двете години (май 2021-май 2023 г.), в това число към деня на конференцията ѝ.

Нито като министър, нито като депутат той има правото да взе участие в университетско настоятелство. Забраната е вписана в Закона за висшето обучение.

Присъствието му в настоятелството потвърждаваше самият уебсайт на висшето учебно заведение, само че в отговор до OFFNews от обслужващата ПУ пиар организация отхвърлиха. " Г-н Бойко Рашков не е член на Настоятелството на ПУ " Паисий Хилендарски " от 13 май 2021 година по предложение на членове на Академичния съвет на ПУ " Паисий Хилендарски " категорично, с цел да се съобразим със Закона за висшето обучение " - написаха от Mega Communication.

13 май е тъкмо ден, откакто Рашков става вицепремиер и министър в първото служебно държавно управление с министър-председател Стефан Янев, назначено от президента Радев.

По телефона от организацията увериха, че името му просто не е било отстранено от листата с членовете, оповестен на уеб страницата, в продължение на две години евентуално от недовиждане. Отказано е копие от съответното решение на Академичния съвет от 13 май 2021 година, тъй като това щяло да е казус. 

Изискано е от ректора проф. доктор Румен Младенов на съображение Закона за достъп до социална информация както копие от решението на Апелативен съд, по този начин и от стенограмата от съвещанието, на което е взето то.

В отговор е показан препис-извлечение от протокол №28 от съвещание на Академичния съвет, извършено на 28 март 2022 година От него е видно, че едвам тогава (след 10-месечна политическа активност на Рашков) членовете на Съвета са били известени, че " считано от 13.05.2021 година господин Бойко Рашков не взема присъединяване в съвещанията на Апелативен съд и работата на Съвета на настоятелите в сходство с правните правила и ограничавания ".

От протокола не излиза наяве от кой момент Рашков не взема присъединяване в съвещанията. Видно е, че той не е освободен, а просто не взе участие, макар че текстът на закона е категорично явен, че не би трябвало да е член, а не просто да не взе участие в съвещания. Видно е, че - за разлика от освободения по лично предпочитание Ивайло Пенчев - Рашков не е подал, или най-малко такова нещо не е отразено тук, заявление за освобождение. Разбира се също, че той е взел участие и в съвещанията на Академичния съвет.

В момента Бойко Рашков е народен представител от " Продължаваме промяната ". Той беше подобен и в предходното 48-о Народно заседание.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР