Бил Гейтс показва първата версия на Windows в далечната 1985

...
Бил Гейтс показва първата версия на Windows в далечната 1985
Коментари Харесай

Windows навърши 35 години – с 13 основни версии


Бил Гейтс демонстрира първата версия на Windows в далечната 1985 година
(снимка: Carol Halebian)

В петък, 20 ноември, Windows навърши 35 години. Най-популярната операционна система за компютри се появи на този ден през 1985 година със своята първа версия Windows 1.0, която размени MS-DOS и донесе доста нови неща – детайли, които към момента се употребяват, като ленти за приплъзване, диалогови прозорци и приложения от рода на Notepad и Paint.

С стартирането на версия 1.0 преди 35 години Microsoft вкара. Парадоксално, само че първоначално мнозина се оплакваха, че операционната система разчита прекалено много на мишката за работата си, вместо на въвеждането на команди от клавиатурата. И в този момент има рецензии към Windows, само че за други неща.
още по тематиката
За да работи, Windows 1.0 изискваше две дискети, 256KB RAM и графична карта. При нужда от работа с няколко стратегии, условията се увеличаваха – корав диск и 512KB RAM.

По това време Microsoft се конкурираше с Apple на пазара за операционни системи, само че беше предопределена да се трансформира в най-популярната платформа за компютри. През миналите 35 години излязоха 13 съществени версии на Windows – от 1.0 до 10. Ето хронологията:

Следващата година се чака да излезе – версия, пригодена за преносими компютри, устройства с два екрана и гъвкави екрани. Що се отнася до настолната версия на Windows, тя ще продължи да бъде Windows 10, най-малко към този момент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР