Бил Гейтс не е човек, който има нужда от представяне.

...
Бил Гейтс не е човек, който има нужда от представяне.
Коментари Харесай

Как Бил Гейтс решава проблемите си

Бил Гейтс не е човек, който има потребност от показване. Все отново приказваме за създателят на Microsoft – една от най-скъпите компании на планетата, и за индивида, който седи зад  „ Фондация Бил и Мелинда Гейтс “, най-голямата частна филантропска организация в света, която подарява милиарди долари за просветителни и здравни стратегии по целия свят, в това число тази за цялостното премахване на полиомиелита в световен мащаб. Разбира се, сега Фондацията е фокусирала напъните си върху финансирането на създаването на ваксини против COVID-19.

За човек, който умерено може да се излежава по през целия ден и да се любува на „ златните години от живота си “, харчейки повече пари, в сравнение с множеството от нас могат даже да си показват, Гейтс поема извънредно самодейна роля в предлагането на решения на проблеми, които тормозят необятната общност. Именно способността му да позволява проблеми е едно от качествата, което го прави толкоз сполучлив.

„ Още като младеж разрешавах огромните проблеми по същия метод – като стартира със задаването на два въпроса. Използвах тази техника във времето, когато бях в Microsoft, и не преставам да я употребявам и през днешния ден. Буквално всяка седмица задавам тези два въпроса по отношение на COVID-19 ”, написа Гейтс в своя блог.

Тези въпроси са: „ Има ли хора, които са се справили добре с този проблем? “ и „ Какво можем да научим от тях? “

Това са два относително елементарни въпроса, само че те надалеч не са първите, за които се сещат множеството хора, когато са изправен пред някакъв сериозен проблем. Когато се озовем в сходна обстановка, първата ни реакция нормално е незабавно да стартираме да мислим за решение.

Подхода на Гейтс обаче е друг. Неговата първа реакция е да научи повече за това по какъв начин другите подхождат към същия проблем. Той няма проблем с това да признае, че не разполага с всички отговори и да потърси знания от друго място. На пръв взор това може да наподобява контрапродуктивно, защото забавя работата по построяването на проект за деяние, само че в множеството случаи човек може да откри към този момент създадени ефикасни подходи за разрешаването на даден проблем, стига да знае къде да търси.

Това е и повода доста от нас да гледат клипове в Ютуб за коригиране на прахосмукачки или съдомиялни. Някой към този момент е минал през тези инциденти и е намерил добре решение на казуса, за какво да не се възползваме от това?.

Подхода на Гейтс може да бъде разрушен на три съществени стадия: Първо, разберете до къде се простират вашите знания и благоприятни условия. Второ, разберете от къде може да намерите информацията, от която се нуждаете. Трето, започнете да се учите.

За постигането на всичко това обаче се изисква огромна доза примирение и извънредно себепознание. Човек би трябвало да може да преглътне си, да признае, че не разполага с всички отговори, и да ги потърси на вярното място. Най-вероятно вие не сте първият човек, който се изправя пред избран проблем. Независимо от това дали някой различен е съумял да се оправи с него преди вас, или пък се е провалил, вие постоянно може да научите нещо от непознатия опит и да го включите в личното си решение на казуса.

Работата е там, че това не се отдава елементарно на множеството водачи. От тях нормално се чака да имат всички отговори и да насочват екипа си в вярната посока. Това прави извънредно мъчно за мениджърите да си признават, че не знаят нещо.

Разбира се, в случай че тази тактика работи за Бил Гейтс, то има логичност да се каже, че евентуално ще бъде от изгода за множеството от нас.  Следващият път, когато се изправите пред някакво огромно предизвикателство в бизнеса, задайте двата въпроса на Гейтс. След това потърсете информация за хора, които към този момент са сблъскали с това тестване. Така вместо да започнете от нулата, вие ще знаете какви тактики към този момент са тествани, както и кои от тях работят и кои не.

....................

Джейсън Айтен за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР