Бил е шеф на сигурността на информацията в МОСвещеник полковник

...
Бил е шеф на сигурността на информацията в МОСвещеник полковник
Коментари Харесай

Полковник стана свещеник

Бил е началник на сигурността на информацията в МО


Свещеник полковник от запаса Йордан Божилов е назначен за ефимерий на храма “Св. Архангели ” на Военна Академия “Георги Стойков Раковски ”. От месец септември в него ще се прави свещенодействие всеки понеделник, заяви началникът на образователното озаведение генерал-майор Груди Ангелов.

Последната служба на свещеника в армията е шеф на дирекция в МО, която се занимаваше със сигурността на информацията. Той е ръкоположен в дяконски чин иподякон Йордан Божилов по време на св. Литургия на 27 август 2017 година в “Покров Богородичен ” на Кремиковския манастир. Неговото удостоверение за изповед е подписано от иконом Николай Танев (предстоятел на храм “Покров Богородичен ” в София), а е прочетено от архимандрит Василий. На литургията участва и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Йордан Живков Божилов е роден на 24 октомври 1960 година в гр. Лясковец, Великотърновска област. През 1982 година приключва Висшето национално военно учебно заведение “Васил Левски ” в гр. Велико Търново и е създаден в звание инжинер-лейтенант. Служи в свързочния полк на Сухопътни войски в гр. Нова Загора, където командва телеграфен взвод и рота. През 1992 година приключва Военна академия “Георги Раковски ” и се открива със фамилията си в гр. София.

След преместването си в София, по време на рецесията на прехода у нас, със брачната половинка си виждат, че има недостатъчност в живота им. В развой на търсене попадат на православна литература, която дава отговор на доста питания за смисъла на живота и изчезналите неща в битието им. Така последователно усеща, че вярата и упованието в Бога, както и смяната на метода им на живот, съответстваща на православния духовен закон, са нещата, от които имат потребност.

През 2004 година се дипломира с отличен триумф в новоучредената магистърска стратегия в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” с просветително квалификационна степен магистър по Теология, специализация “Систематическо и практическо богословие ”, като пази магистърска теза на тематика “Военно духовенство ”.

Йордан Божилов със брачната половинка си и порасналите им деца – наследник и щерка (синът им е към този момент фамилен и с деца), вземат участие постоянно в богослуженията и енорийския живот на столичния храм “Покров Богородичен ”. Включват се интензивно в живота на Енорийския център към храма, където след довеждане докрай на Богословския факултет той преподава катехизис в курсовете, проведени от центъра. От пролетта на 2005 година служи като иподякон в олтара на храм “Покров на Пресвета Богородица ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР