Бил е любим на ТачърСветовноизвестният десерт банофи бе представен на

...
Бил е любим на ТачърСветовноизвестният десерт банофи бе представен на
Коментари Харесай

Бъдещи сладкари приготвят банофи

Бил е обичан на Тачър

 10-2  10-3  10-4
Световноизвестният десерт банофи бе показан на кулинарен курс в София. Любители и експерти подготвиха три разнообразни разновидността на сладкото прелъщение, формирано от банани, карамел и шоколад. Лектор на курса бе началник Борислав Екзархов, който показва тънкостите в приготвянето му.

Банофи, именуван още бананофи, е типичен британски десерт с банани, сметана и карамел върху хрупкава маслено-бисквитена основа. Някои разновидности на рецептата са с шоколад, кафе или и двете.

Името на вкусния сладкиш е игра на думи и е комбинация от британските думи “banana ” – банан и “toffee ” – карамел. Приготвен е за пръв път през 1971 година от Найджъл Маккензи, притежател на The Hungry Monk Restaurant в малко градче в Източен Съсекс и Иън Долдинг, основен готвач в него. Банофи къс е сладкишът, който Маргарет Тачър подготвя с най-голямо наслаждение. През годините рецептата за банофи се популяризира в доста заведения за хранене на всички места по света.

“Десертът, който представяме, е забавна композиция сред 3 доста познати продукта – банан, карамел и шоколад, и главната ни задача е да демонстрираме разнообразни техники и способи, посредством които се прави един типичен за Европа десерт ”, описа пред “Труд ” началник Борислав Екзархов.

Девет души, измежду които фенове и експерти, се включиха в предизикателството да подготвят три разновидността на банофи – “ентреме ”, който се сервира в сладкарници, “тарт ” – десерт под формата на къс, както и десерт на паница, който се предлага в заведения за хранене.

Банофи е ресторантски десерт, който може да намерите само в най-изисканите сладкарници. В България е приготвян за разнообразни събития преди 10 години от моя сътрудник началник Ради Стамболов, споделя началник Екзархов. Самият той е приготвял сладкиша в чужбина, когато е работил на круизни кораби, за пръв път го показва у нас особено за кулинарния курс.

По време на образованието се употребяват най-новите техники, въодушевени от висшето сладкарство. Редуцирани банани с карамелен сос от вътрешната страна, огледални заливки, ронливи теста и бананов блат оформят цялостната визия и усет на десерта.

“Голямата идея на това, което вършим, е да покажем по какъв начин едно нещо може да бъде сервирано по доста разнообразни способи и под доста разнообразни форми ”, споделя началник Екзархов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР