Бил е 20 години магистрат и е успял да изгради

...
Бил е 20 години магистрат и е успял да изгради
Коментари Харесай

И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...

" Бил е 20 години магистрат и е съумял да построи връзки с доста хора. Кои на другарска основа, кои на основа компромат, кои на финансова основа. Всеки е идвал заради своите аргументи. Явно са им ниски заплатите...
От това, което съм видяла, правосъдната система е доста корумпирана. Не всеки е идвал, не всеки е взимал, не всеки е подкупен, сигурно. Какви суми са се раздавали - доста зависи от случая, само че не са били дребни, не са били като за кафе и цигари. И освен суми са се раздавали, от време на време жилища са се раздавали, от време на време коли, по какъв начин са се раздавали - кой от каквото е имал потребност. Те все са небогати, все нямат. Все са чартърен. Все колата е остаряла и се е счупила.
Накои минаваха единствено с обещания за кариерно израстване. Някои израснаха. Пак са на равнище градски прокурор. Били. Са. Много прокурори идваха. Не може да обвивяваме господин Петров за всичко. Но някои израснаха. "

Така, станала известна с името на столичния ресторант " Осемте джуджета ". В него е бил и офиса на някогашния й брачен партньор, след напускането му от следствието през 2015 година В изявление за Антикорупционния фонд (АКФ) тя заяви, че Петров има " списък с доказателства " против магистрати, че е помагал за кариерното израстване на прокурори. Петров е движил тази активност от ресторанта, където са идвали магистрати " да оставят пари или да вземат ", " някои минаваха единствено с обещания ", други са били заплашвани.
" Тържище за бъдеще ", по този начин дефинира " схемата " някогашната брачна половинка, изпълнявала и логистични по думите й задания - като снимане, следене.
Ресторантът беше затворен след следствие на АКФ от 2020г. и евентуално офисът се беше преместил на друго място, най-малко до последните дни, когато и въпросът " Осемте джуджета " и Пепи Еврото попаднаха в събитията по " прегрупиране " на правосъдния, политическия и веороятно престъпния терен. Бившият началник на следствието - считан до скоро за един от недосегаемите за следствие -.

Кои прокурори и следователи са се срещали на маса?

През уикенда (28 май) до медии анонимно бяха изпратени фотоси, на които се виждат седнали на една маса или сърдечно здрависващи се заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов и някогашният шеф на Столичното разследване Петьо Петро, както и други настоящи прокурори. на фрагментите, само че се оправда, че бил фотографиран при случайно посещаване на " Осемте джуджета ", където го поканил основният прокурор Иван Гешев, без самият той да се появи. Сарафов датира срещата от преди към три години и съобщи, че в действителност Гешев постоянно ходел в ресторанта.

Два дни след появяването на фотосите последва, баретите и ГДБОП в столичен ресторант. Последва оповестяване за търсене на Петров.

Антикорупционният фонд заяви, че след приемането на фотосите е сезирал прокуратурата за прикрита инспекция против Сарафов във връзка " Осемте джуджета ".. До момента не е известно нито да е разследван съществено, няма осъдени, нито обвинени. Напротив, Висшият правосъден съвет два пъти до момента отхвърли да уволни основния прокурор за безучастие по няколко проблема, измежду които и " Осемте джуджета ".

В началото на март по следствието на АКФ за " Осемте джуджета " с претекст, че има данни за закононарушение и държавното обвиняване би трябвало да продължи работата си по проблема, наименуван от някогашната ръководителка на спецпрокуратурата Валентина Маджарова " фамилна драма ".

От няколко дни се следи мощна интензивност на прокуратурата - явно резултат на и войната, която Гешев разгласи против водача на ГЕРБ Бойко Борисов - и Пепи Еврото, попада на фокус. Бившата му брачна половинка твърди, че, за което основният прокурор разгласи, че е получил със странни послания и искане да си подаде оставката до 10 часа на идната заран.

Схемата и участниците би трябвало да бъдат разследвани задълбочено, по тази причина " Дневник " напомня случая и изказванията на основните настоящи лица в него, разказани в следствието на " Антикорупционния фонд ".

Какво става на масата

Илия Златанов, мажоритарен притежател в най-големия производител на асансьори в България " Изамет ",, че Петров, брачната половинка му и двама юристи са забъркани в история за завземането на бизнеса му. През 2017 година Златанов изискал Национална агенция за приходите да направи проверка, тъй като се тормозил, че през компанията се източва Данък добавена стойност. Отказали му. През 2019 година синът му, с който са съдружници, влезнал във фабриката им в Дупница с частен правосъден реализатор и полиция и дал документи, че активите са трансферирани на нов притежател.
След разрива на връзките сред татко и наследник комшия предложил помощ и насочил Илия Златанов към Петьо Петров. Казал: " Ще те заведа при един човек, който е и решитeлен, и сериозен, малко е скъпчия, само че пък ще ти реши проблемите. " Завел го на ул. " Шандор Петьофи " в ресторант " Осемте джуджета " " нещо приблизително сред кабинет и селска механа ", по думите на Златанов. Видял голяма маса, затрупана с кутии пури и бутилки. След като чул фамилната история, Петров споделил: " Тук идват мното хора, на всички съм оказал помощ. "
След срещата Златанов подал сигнал в прокуратурата против сина си, незабавно го извикали на разпит и след няколко дни профилираната прокуратура оповестява, че са повдигнати обвинявания на шестима души за изнудване, заграбване, пране на пари и други От трезори на брачната половинка и децата на Златанов са конфискувани над 500 хилл. евро и злато за над 4 млн. лева Ден преди този момент обаче от Златанов е поискано да подпище запис на заповед за 3 млн. лева в интерес на Любена Петрова в офиса на предложени от Петров юристи. В офис на " Позитано " 2 той подписва съглашение, че ще му върнат парите в Швейцария, като 50% от парите ще бъдат приспаднати за адвокатската услуга на компания на Петров. След това Любена Петрова му предложила да разделят 50 на 50 и златото.

През есента на 2019 година Петрови се оказали доста заети с избора на Гешев за основен прокурор - организирали манифестации в негова поддръжка. " Сега Гешев като стане основен прокурор, всичко ще си пристигна на мястото ", споделя Златанов. Той загатва още някогашния вътрешен министър Младен Маринов, за чийто брат твърди, че бил водач на Петров. Споменати са и охранителната компания " Делта гард " (от която му е поставена охрана), някогашният началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и Борислав Сарафов. В последна сметка се стига до такава степен, че и бащата, и синът са лишени от активите и полезностите си, а синът изпада в тежко здравословно положение в ареста - единият му бъбрек е отстранен, а другият не действа изцяло и той е с огромна степен на неработоспособност. Бащата е заставен в Правителствената болница да подпише документи в наличие на нотариус, че трансферира целия си бизнес, с цел да избави сина си, който би трябвало да бъде включен на хемодиализа, само че за напън тя се отсрочва.
" Нотариус Ивчева отново пита: " Господин Златанов, ще подписвате ли? " Аз мълча. Те споделят: " Кажете ще подписвате ли, в случай че няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, вика, да си вървя ". И тогава Коцева изсъска: " Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли? ", споделя пред АКФ пострадалият Илия Златанов.

Заводите на компанията в Дупница и в София минават под защита на компанията " Делта гард " и семейството повече няма достъп до тях. Лично притежателят й, прочут като, декларира, че няма да ги допусне.
Дяловете са трансферирани на подставено лице - боксьора Кристиян Христов.
От обясненията на Златанов се схваща още, че, откакто прокурорът Франтишек го предава на Любена Петрова. На последната им среща Златанов пита за какво не е получил половината от златото, както са се разбрали, на което Любена Петрова му дала отговор че: " би трябвало да дадем на огромното, на цялостното момче, би трябвало да дадем на момчето с каскета, би трябвало да дадем на Франтишек, и какво остане, ще го разделяме след това ". Тя му демонстрира револвера си, който постоянно носела, и му споделя, че би трябвало да е признателен, че е жив. В последна сметка Илия и стартира да оспорва всички покупко-продажби с аргумента, че са подписани с насила.

 Златанов цитира думи на престъпната мрежа
Златанов цитира думи на престъпната мрежа " Осемте джуджета "

На масата са сядали

Те карат коли от най-голям клас, пред офиса им стои защита от " Делта гард " и патрулка на полицията, настрана с Петров пътуват двама униформени служители на реда - по този начин Златанов разказва престъпната мрежа, в чийто плен попада.. Той не споделя нищо и за изказванията, че неговият брат е бил водач на Еврото. Нито че, платен на безценица от Кристиян Христов.

" Еврото, откакто изпие два-три джакданиелса, се хвали кого опраскал, по какъв начин унищожил Баневи и други ", свидетелства още Златанов. На 15 декември го викнали в " Осемте джуджета " и Петров изискал от " клиента " си да му трансферира всичко. " Няма да ти споделям какво ще вършим, само че Пеевски мислеше да развиваш бизнеса две години и половина и по-късно, в случай че ти коства два милиона и половина оценката, той ще ти даде 2,8 млн. Защото желае да взе участие в подмяната на асаньорите, чакат се от Европейски Съюз към 4 милиарда евро за замяна на старите асаньори. " Златанов се съгласил.

Ето и кои са оповестените до момента участници в разнообразни диалози и срещи в " Осемте дждуджета ":

Петьо Петров - в предишното е директен шеф на Делян Пеевски в Столичното разследване, по същото време там следовател е и Гешев. Уволнен със скандал от следствието, откакто Върховният касационен съд го уличава в провокация към рушвет по дело. Става ясно, че няколко пъти се е появявал като очевидец по основни следствия и правосъдни процеси. Бившият банкер от КТБ Цветан Василев цитира какво споделя Пеевски за Еврото: " Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвиняване на който кажеш. " Петров се отървава от дисциплинарно произвеждане и с великодушен бонус за напускате на правосъдната система с помощта на петима съдии от Върховния административен съд: Боян Магдалинчев - сега представляващ Висшия правосъден съвет, Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова.
" Като няма доказателства, ще си ги донесем " - това казвал за някои случаи Еврото, твърди някогашната му брачна половинка в този момент.
По непотвърдена информация на " Нова телевизия " при акцията преди два дни Петров е избягал от ресторанта през заден излаз. Други издания настояват, че към този момент е в Турция, а трети, че от дълго време бил в Дубай.

Братът на Петьо Петров - Прокурор Емил Петров е мъжът, който се вижда на фотографията на масата с Петьо Петров и Сарафов, публикувана през последните дни. От 2020 година той е заместник-апелативен прокурор на София. Преди това 2 години е зам.-шеф в градската прокуратура.

Любена Петрова (вече Павлова) - Тя стана известна през лятото на 2015 година с неправителствената организация " План Б ", която протестираше против тогавашния министър на правораздаването Христо Иванов, арбитър Калин Калпакчиев, тогава член на Висшия правосъден съвет, и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, и защитаваше някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Разследване на BIRD откри преди време, че и трансферира
Пред АКФ в сряда (31 май) Любена Павлова стартира да приказва по какъв начин е работила незаконната мрежа в правосъдната власт, отбрани Гешев и упрекна някогашния си брачен партньор (заради това, че той е отвлякъл детето им) за заплашителното писмо против него и за присъединяване в корупция в правосъдната система.
 " Невинаги е било за пари ": Петьо Еврото държи компромати против магистрати, твърди някогашната му жена

Прокурорът Франтишек - През 2021 година тогавашният правосъден министър Иван Демерджиев предложи на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да накаже трима прокурори от спецпрокуратурата поради техни дейности, разказани в следствието " Осемте джуджета ". Ставаше дума за прокурорите Димитър Франтишек Петров, Нели Славова и Мария Николова. Прокурорската гилдия образува дисциплинарно произвеждане против Димитър Петров, само че отхвърли да го накаже, тъй като не е потвърдено, че той е осъществил твърдените от министъра нарушавания.

Върховният административен съд удостовери, че не е потвърдено изказванието, че Димитър Петров е осведомен с събитието към Явор Златанов и това, че в нарушаване на разпоредбите нотариус го е посетил в болница. В последна сметка прокурорът беше След публикуването на следствието прокуратурата заяви, че стартира инспекция, а по-късно. В обиска взе участие упоменатия от Златанов Франтишек.

Борислав Сарафов - Илия Златанов споделя, че е бил очевидец на близки контакти на Петров с Франтишек и Сарафов. Любена Петрова твърди, че е бил постоянно по работа в " Осемте джуджета " - " един-два-три пъти седмично и не поради положителната храна ".

Иван Гешев - Казусът " Осемте джуджета " е една от аргументите някогашният правосъден министър Надежда Йорданова да изиска освобождението на основния прокурор. Напразно. По време на дебатите по този случай, до момента в който по другите обвинявания беше доста сладкодумен.

" Прокуратурата не се тормози да ревизира всичко, което попада в медиите - без значение дали са 8 джуджета, 10 дребни негърчета, някакви други комикси - всичко ревизираме с идентичен стандарт ", иронично дава отговор след публикуването на следствието през 2020г. Гешев.

" Мислех си, че джуджетата са седем и осмият човек е Снежанка, малко джендърско ми наподобява джуджетата да са осем, само че няма значение ", разяснява година по-късно Боян Новански от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
Според Сарафов Гешев е ходил по-редовно от него в " Осемте джуджета ". Според Любена Петрова - Гешев не е ходил в ресторанта.
Сотир Цацаров - ден след срещата на Златанов с Петров тогавашният основен прокурор на всички налични преписки по предходни тъжби на Златанов. По тези преписки две години обратно не е имало никакво придвижване всъщност. Намесата на основен прокурор по такива преписки е извънредно рядка.. " Моят автограф стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е пълномощие по закон на всеки основен прокурор. За всеки от тези актове, в това число и във връзка с упоменатото разпореждане за възлагане, съм спазил наредбите на закона ", декларира Цацаров, без да разяснява съвпадението, че възлагането на Национална следствена работа се случва ден след срещата. Той не разяснява и обстоятелството, че по предходните сигнали на Илия Златанов с години не е било вършено нищо.

След следващия епизод, в който Илия Златанов споделя патилата си, Организацията разяснява, че в някогашният основен прокурор оставя без коментар въпросите за връзките му с основните настоящи лица в " Осемте джуджета " - Петров и жена му.

Кристиян Христов - Младият боксьор става фиктивен притежател на сдруженията " Изамет ", показва АКФ.
Работил е за Любена и Петьо Петрови и е осведомен с порочните практики за преодоляване на прокуратурата и други държавни структури написа в анонса на конференцията, която Христов трябваше да даде в сряда, само че
 Полицията задържа участник от Полицията задържа участник от " Осемте джуджета " преди да даде конференция

Емилия Русинова - Името на някогашния градския прокурор на София, в този момент заместител на апелативния прокурор, беше посочено за първи път на 31 май от някогашната брачна половинка на Петров - Любена, в изявлението й за АКФ. Русинова беше показана и на фотография пред ресторанта, с която фондът разполага. Когато Русинова е още градски прокурор, подчиненият й прокурор, Русинова изяснява на родителите на детето, че Наказанието му се разминава.

 Охраната на Еврото, съгласно Илия Златанов, е била от
© Велко Ангелов

Охраната на Еврото, съгласно Илия Златанов, е била от " Делта гард ", плюс патрулка и униформени служители на реда.

Кой и по кое време снима масата

В изяснителен текст към изображенията, разпратени маналия уикенд, се уточняваше анонимно, че те са резултат от прилагани специфични разследващи средства по инспекция на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ), само че инспекцията е спряна, а материалите - унищожени с помощта на близостта на Сарафов със зам.-председателя й Антон Славчев.

Според Сарафов произходът на фотосите не бил от специфични разследващи средства и той знаел кой е създателят. Той назова името Стефчо Банков - някогашният началник на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, който беше преназначен от Бойко Рашков, когато беше вътрешен министър. Рашков описа пред медиите, че е бил предизвестен да смени длъжността на въпросния чиновник. Той пък беше безапелационен, че в никакъв случай не е записвал никого скрито, камо ли пък политици.

Според Сарафов Банков в този момент е прокурорски асистент към Гешев и е претрупан да провежда за него частно външно наблюдаване.

От известието на прокуратурата за обвиняването на Пепи Еврото в насила и за потребление на особено техническо средство за мълчешком събиране на информация се разбра, че те са се сезирали по медийни изявления от последните дни без да прецизира какви.

До къде и до кого ще стигне този път следствието ще се разбере, в случай че не завърши на друга маса в заменена компания.

 Петьо Петров - Еврото е разгласен за търсене Петьо Петров - Еврото е разгласен за търсене


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР