Бил Браудър Бил Браудър е основател на фонда Hermitage, който

...
Бил Браудър Бил Браудър е основател на фонда Hermitage, който
Коментари Харесай

Бил Браудър: Законът Магнитски е само за автентични случаи на погазване на човешки права

Бил Браудър

Бил Браудър е създател на фонда Hermitage, който от 1996 до 2006 година е един от най-големите задгранични вложители в Русия. През 2006 година Браудър е изпъден от Москва и е разгласен за опасност за националната сигурност. Фондът Hermitage и дъщерните му компании става обект на рейдърство. Именно поради опита да освети завладяването на Hermitage съветският инспектор Сергей Магнитски е задържан от съветските управляващи. След 11 месеца умира в ареста при неразбираеми условия, като по тялото му са открити следи от принуждение. Браудър разказва спора си с режима на Путин в книгата " Заповед за арест ", която е издадена и в България.

Той е главният лобист на закона Магнитски, признат през 2012 година Преди няколко седмици Браудър даде показания пред правната комисия в американския Сенат по отношение на следствието за намесата на Русия в президентските избори в Съединени американски щати. Още по тематиката
Цветан Василев търси по-скоро политически резултат с опита да задейства процедура по закона Магнитски

Амбициите на притежателя на КТБ за протекция по американския закон " Магнитски " минават през нападателен PR

Консултантите на банкера отпред с някогашен шеф от Централно разузнавателно управление на САЩ ще опитат да потвърдят, че Пеевски и Цацаров са отговорни за нарушение на човешките му права

Каква е философията, залегнала в закона Магнитски?

- Основната философия, залегнала в закона Магнитски, е да покаже на тези, които нарушават човешките права по света, че за дейностите им ще има последици. Преди да бъде признат длъжностните лица, които правиха зверства в страни като Русия, се радваха на цялостна безотговорност. Сега има опция потърпевшите да получат отмъщение.

Може ли фактически законът Магнитски да пази хора от целия свят, разкриващи корупция?

- Първоначалният вид на закона Магнитски беше фокусиран единствено върху Русия. След като в Сената видяха какъв брой мощно оръжие е това, си споделиха за какво тези, които нарушават човешки права в други страни да подлежат на по-леки санкции, в сравнение с тези в Русия. Така законът беше уголемен, с цел да работи за целия свят. Мисля, че това е чудесно развиване и превъзходен метод да се уважи саможертвата на Сергей Магнитски.

Какво се случва, откакто някой подаде молба по този закон?

- Когато е подадена приложението, Държавния департамент и финансовото министерство на Съединени американски щати вършат оценка на доказателствата, които са приложени, с цел да преценяват дали те са солидни и изрично сочат за тежки нарушавания на човешките права. Това е един доста прецизен развой. Прагът, над който се приема, че е налице съображение за задействане на процедурата, е доста висок. Само тези, които жестоко нарушават човешките права, биват добавяни в листата със наказания.

Законът Магнитски планува наказания, които се постановат от американските управляващи като възбрана за влизане в Съединени американски щати и достъп до американската банкова система. Може ли тези наказания да се разпрострат отвън Съединени американски щати?

- Законът към този момент беше приет във Англия и Естония. Канада също ще приема лична версия тази есен. Моята цел е цяла Европа да последва тази вълна. Надявам се, че администрацията на Тръмп ще употребява всички благоприятни условия, които законът дава, с цел да преследва тези, които нарушават човешките права по целия свят.

Колко осведомен сте с желанията на някогашния банкер Цветан Василев да подаде тъжба по закона Магнитски?

- Не знам нищо за този случай.

Дали това ще бъде първата молба по този закон след неговото приемане?

- Не. Имало е доста подадени претенции от най-различни страни по света. В момента Вашингтон поставя огромни старания, с цел да прегледа тези молби.

Мислите ли, че законът може да бъде употребен от олигарси, които са изгубили доверието на властта в страните им и по тази причина са попаднали под ударите на закона?

- Законът се ползва точно. Само молби, които са bona fide (добронамерени), могат да доведат до наказания.

Как бихте дали отговор на обвиняванията на администрацията на Путин, че сте се възползвали от обстановката в Русия, с цел да се облагодетелствате?

- Точно противоположното е. Путин е прочут с това, че е един от най-големите нарушители на света. Ето за какво аз върша всичко допустимо, с цел да го държа виновен за мъченията, убийствата и останалите ужасни закононарушения, които е направил като президент на Русия. Той е доста изплашен от закона Магнитски и по тази причина прави всичко допустимо, с цел да бъде анулиран.

Интервюто взе Росен Босев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР