Бижута, принадлежащи на австрийска милиардерка, чийто съпруг германец е натрупал

...
Бижута, принадлежащи на австрийска милиардерка, чийто съпруг германец е натрупал
Коментари Харесай

Предлагат на търг бижута, свързани с нацизма, въпреки критиките

Бижута, принадлежащи на австрийска милиардерка, чийто брачен партньор немец е натрупал благосъстоянието си по времето на нацистите, ще бъдат продадени през днешния ден на търг, макар настояванията на еврейски групи да се анулира продажбата.


Аукционната къща " Кристис " възнамерява до края на годината да продаде цялата сбирка от 700 бижута, чиято стойност се прави оценка на повече от 150 млн. $.

Част от тях са налични онлайн от предходната седмица, до момента в който близо 100 експоната ще бъдат продадени персонално в Женева в сряда, а други 150 - в петък, заяви Агенция Франс Прес.

Бижутата, включващи творби на дизайнери от ХХ век като Cartier, Bulgari и Van Cleef & Arpels, са принадлежали на Хайди Хортен, която умря предходната година на 81-годишна възраст и чието положение, съгласно Форбс, възлиза на 2,9 милиарда $.

Сред главните атракции през днешния ден ще бъде рубинът " Сънрайз ", оценен на 15-20 млн. $, оповестиха от „ Кристис “.

Продажбата може да задмине предходните върхове, сложени от акуционната къща при продажбата на парцели, принадлежали на актрисата Елизабет Тейлър през 2011 година и на сбирката „ Maharajas and Mughal Magnificence “ (Махараджи и моголско великолепие) през 2019 година, като и двете надвишиха 100 млн. $.

В отчет, оповестен през януари 2022 година от историци по поръчка на фондация " Хортен ", се споделя, че брачният партньор на Хайди Хортен - Хелмут Хортен, който умира в Швейцария през 1987 година, е бил член на нацистката партия, преди да бъде изключен.

„ Неприлично "

През 1936 година, три години след идването на Адолф Хитлер на власт в Германия, Хортен поема текстилната компания " Алсберг ", основана в западния град Дуисбург, откакто еврейските ѝ притежатели бягат.


По-късно той поема още няколко магазина, които преди войната са принадлежали на еврейски притежатели.

Все по-голям брой еврейски групи желаеха от „ Кристис “ да спре продажбата.

" Тази продажба е неприлична ", съобщи във вторник Йонатан Арфи, ръководител на Представителния съвет на еврейските институции във Франция (CRIF).

" Не единствено че средствата, които са разрешили закупуването на тези бижута, идват частично от ариизацията на еврейска благосъстоятелност, извършена от Нацистка Германия, само че тази продажба е предопределена и за финансиране на фондация, чиято задача е да резервира за потомците името на някогашен нацист. "

" Ариизация " е нацистки термин за политиката на изземване на благосъстоятелност от евреи и предаването ѝ на неевреи, както и за изключването на евреите от бизнеса.

Центърът " Симон Визентал " (СВЦ), еврейска организация за отбрана на човешките права, направи изказване предходната седмица, в което се споделя, че " Кристис " " би трябвало да спре тази продажба, до момента в който не завърши цялостното изследване на връзката с придобивките от нацистката ера ".

Междувременно Американският еврейски комитет разкритикува решението на „ Кристис “ да даде приходите от продажбата на организация за проучване и обучение за Холокоста.

" Жертви на нацизма "


" Не е задоволително, че тази продажба ще бъде в интерес на благотворителна фондация или че „ Кристис “ ще направи неуточнено подаяние за образованието за Холокоста ", се споделя в известието.

" Вместо това търгът би трябвало да бъде спрян, до момента в който не се положат съществени старания да се дефинира каква част от това благосъстояние е на жертви на нацизма ", добавя той.

Аукционната къща обаче отбрани продажбата.

" Фондацията и „ Кристис “ знаят, че всички доходи отиват за благотворителни цели, а благотворителните цели са отбрана и богатство на децата, медицински проучвания и достъп до изкуство ", съобщи пред Агенция Франс Прес нейният интернационален началник на отдела за бижута Рахул Кадакия.

" Отделно от това „ Кристис “ прави доста подаяние за проучвания и обучение за Холокоста ", добави Кадакия.

" Вярваме, че в последна сметка приходите от продажбата ще послужат за положително и това е повода да решим да се заемем с плана. "

В допълнение към 400-те лота на Хортен, които ще бъдат продадени от „ Кристис “ през май, още 300 други творби ще бъдат продадени онлайн през ноември. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР