Биха подали оставка, но сърце не им дава. Понеже държавата

...
Биха подали оставка, но сърце не им дава. Понеже държавата
Коментари Харесай

България: три примера, които казват всичко

Биха подали оставка, само че сърце не им дава. Понеже страната би трябвало да остане постоянна, а те са виновни хора и знаят, че без тях всичко би пропаднало. Иначе, както споделя министър председателят, „ в случай че имаше готови хора, на драго сърце бих им оставил да ръководят “. Но няма: „ желаят оставка, но не знаят какво да се направи ". Затова: „ Докато другите единствено приказват, ние работим. Продължаваме да работим, демонстрираме свършеното и не приказваме в бъдеще време, а в настояще. Когато нещо е направено хубаво, съперниците ни няма какво да кажат “.
И в действителност: „ хубаво направените “ от тях неща са на всички места към нас. За да не сме голословни, ето три типични образеца, поднесени от новините в последно време.
Едно от най-зебележителните достижения
Тези дни завърши над двегодишната сага, станала известна с името Наредба Н-18 и с абревиатурата СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти). Несъмнено едно от най-зебележителните управнически достижения на днешната власт.
Всичко стартира от благородната концепция комерсиалните обороти да бъдат извадени на ярко. За задачата управляващите подредиха на всички компании да трансформират софтуера, с който ръководят бизнеса си. Съответните условия обаче се оказаха комплицирани, неразбираеми, спорни, неведнъж непотребни и даже неизпълними, а упоменатата разпоредба малко по малко набъбна до няколкостотин страници и десетки приложения. Гигантски безпорядък, в който никой не бе в положение да се ориентира. Садистично наказване за 300 000 български компании.
След многочислени отлагания тези дни стана ясно, че всичко се анулира. Двегодишните титанични старания, изразходваната голяма социална сила и към този момент вложените от бизнеса стотици милиони отиват напразно. Заедно със самата концепция за изсветляване на комерсиалните обороти.
Пореден " триумф " в електронното ръководство
Една от сферите, в които властта по дългогодишна традициия жъне неизменими „ триумфи “, е електронното ръководство. Вече надали някой може да си спомни броя на плановете, нито да пресметна точната сума на профуканите средства (във всеки случай става дума за стотици милиони). А електронното ръководство в приключения си тип все по този начин се мержелее някъде надалеч на хоризонта.
Същото се отнася и до така наречен електронно правораздаване. Само то е глътнало няколко десетки милиона, само че резултатът е все по този начин неосезаем. След няколкогодишно вървене по тъгите и неколкократно оповестяване, преустановяване и възобновяване на публичната поръчка тези дни трябваше да завърши планът за създаване на главния дирек в структурата на електронното правораздаване - така наречен Единна осведомителна система на съдилищата. Оказа се обаче, че основаният за милиони левове артикул има толкоз проблеми, че вместо да улесни работата на съдиите, доста я усложнява. Стигна се и до съдийски митинги. В края на краищата ден откакто бе внедрена във всички съдилища, системата бе спряна от приложимост, с цел да бъде доработена. Иначе, несъмнено, парите са сполучливо усвоени.
Истината за " печатницата за пари "
След многочислени отлагания тол системата, която би трябвало да събира пътните такси за тежките транспортни средства, най-сетне проработи от 1 март. Шест месеца по-късно към този момент е ясно: прословутата „ печатница за пари “ (по определението на премиера) става все по-скъпа, като гълта от ден на ден разноски за данъкоплатците, само че приходите от нея се оказаха 3-4 пъти по-ниски от предстоящото. Което никак не е изненадващо, като се имат поради съпътстващите я дългогодишни страдания, разправии и неразбории.
Така осъществяването на огромната цел - тол системата да устоя построяването и поддръжката на пътищата - още веднъж се отсрочва за неразбираемото бъдеще. От друга страна приходите за тези, на които по подозрително щастливо стичане на събитията се падна да извършват и поддържат системата, не престават да порастват.
В това ги бива най-вече
Тези три образеца не са изключение. Накъдето и да погледнете, ще откриете такива „ хубаво направени " неща. Резултат от непросветеност, несръчност и/или корупция. В това ги бива най-вече - да отсрочват, бавят, затлачват и провалят всяка промяна, с която се захванат. В това отношение ръководството им е история на неуспехите.
Сигурно е обаче, че каквото и да става, през това време някой е усвоил сполучливо едни пари...
 
Автор : Ясен Бояджиев,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР