Бих си подал оставката и бих се преместил в друга

...
Бих си подал оставката и бих се преместил в друга
Коментари Харесай

Масово изтичане на съобщения от WhatsApp на британски държавни служители

" Бих си подал оставката и бих се преместил в друга страна. " Така реагира един от английските държавни чиновници, взел участие в реакцията на Уайтхол против пандемията COVID-19, когато бе помолен да намерения по какъв начин би реагирал, в случай че цялата му персонална връзка от този интервал изтече в пресата.

И въпреки всичко тъкмо този призрачен сюжет се е случил на Мат Ханкок, министър на опазването на здравето на Обединеното кралство под управлението на Борис Джонсън по време на епидемията от ковид.

Около 100 000 известия в WhatsApp, изпратени и получени от Ханкок в първите дни на рецесията, са предадени на „ Дейли Телеграф “ от Изабел Оуксхот - спорна английска журналистка, която той е наел, с цел да му помогне да напише спомен за времето, когато е бил на поста.

Дясното издание „ Телеграф “, което два месеца скрито проучва известията, в този момент ден след ден разгласява на първата си страница компрометиращи материали - доста от тях ориентирани против драконовските здравни ограничения от ерата на Коронавирус, на които то се опълчва.

Хенкок към този момент беше заставен да отхвърли изказванията, че е пренебрегнал основни препоръки по отношение на тестванията в домовете за възрастни хора. Други оповестени известия сочат, че маските за лице са били наложителни единствено в британските учебни заведения, с цел да се избегне спор с шотландския първи министър Никола Стърджън.

Оуксхот отбрани дейностите си, че са " в полза на обществото ", до момента в който представител на Ханкок съобщи, че това са " частични разкази, явно формирани по поръчка " и че " Мат от самото начало е бил концентриран върху спасяването на човешки животи ". Той упрекна Оуксхот в " голямо изменничество ".

Но до момента в който Хенкок се бори да избави репутацията си, други повече или по-малко известни фигури в Уестминстър стартират да се тормозят, че ще бъдат въвлечени в сагата.

Вече са оповестени послания, които показват остарели другари и сътрудници на Хенкок в по-лоша светлина. Бившият министър на образованието Гавин Уилямсън е изпратил персонални известия до Ханкок, в които осмива учителските профсъюзи и които в този момент са оповестени на първа страница на " Телеграф ".

Бившият основен редактор на „ Лондон Ивнинг Стандарт “ Джордж Озбърн, някогашен началник на Ханкок, е показан да разисква с Ханкок по какъв начин министърът може да обезпечи потребно отразяване в неговия вестник.

Уестминстър се готви за още сходни смущаващи разкрития през идващите дни - и никой не знае кой от контактите на Хенкок ще бъде идващият обект на офанзива.

Няколко държавни чиновници се свързаха с " Политико ", с цел да кажат, че са обезпокоени, че приключването на информация може да разкрие детайлности за личната им идентичност и взаимоотношението им с Хенкок. Те показаха също по този начин угриженост по отношение на неналичието на изясненост в другите ведомства за това по какъв начин формалното водене на документи се ползва към WhatsApp.

Профсъюзът на FDA към този момент се съветва с адвокати по отношение на приключването на информация, защото е угрижен за неприкосновеността на персоналния живот на държавните чиновници.

Силата на груповия чат 

Но оттатък непосредствения възторг, архивът със известията отваря любопитен прозорец към метода, по който решенията са били вземани от хората на върха на държавното управление в изискванията на изключителна обстановка в опазването на здравето - и разкрива, че връзката посредством WhatsApp е била от главно значение за този развой.

Двама чиновници, които са работили с Ханкок - единият държавен чиновник, а другият държавен асистент, и двамата говорещи при изискване за анонимност, опазиха потреблението на WhatsApp в такава динамична среда.

" Това беше 100 % от значително значение за работата ми ", споделя помощникът. " Въпросът, който хората в този момент не правят оценка, е, че имаше голямо предизвикателство да се опитваш да схванеш кое е правдиво и да правиш бързи преценки. "

Лекотата, с която WhatsApp разрешава неотложно основаване на групи за известия, позволяваше бързо да се съветват 10 или 15 от най-важните хора по всеки съответен въпрос с контрол от страна на другите в групата, обясниха те.

Служителят на Уайтхол се съгласи, че това е належащо за " бързи диалози " и " въпроси, които може да не заслужават цялостен имейл ".

И двамата акцентират, че WhatsApp не се употребява изолирано, а дружно с имейли и други диалози - и изключително рано заран и късно вечер, когато министрите и съветниците не са физически в една и съща постройка.

Част от отбраната на Ханкок против обвиняването, че е пренебрегнал препоръките на специалистите, е, че с изключение на размяната на текстови известия са се състояли и персонални срещи, само че те не са отразени в информацията.

И въпреки всичко интимните диалози, оповестени от „ Телеграф “, разкриват някои неуместни истини за медията.

Избягване на инспекцията?

Тим Дюрант, асоцииран шеф в мозъчния концерн Institute for Government, призна, че WhatsApp може да бъде потребен инструмент за държавното управление, само че означи, че потреблението на групови чатове може да докара до несъзнателно или съзнателно изключване на съответните хора, с които би трябвало да се организират съвещания.

Според Дюрант проблем съставлява и методът, по който хората са склонни да употребяват тази медия.

" Хората желаят да отговорят бързо и това е доста ефикасен метод на другарство. Някои от тези [политически въпроси] се нуждаят от вярно обсъждане, а това не е доста потребно за този тип мислене ", сподели той.

Депутатът от Консервативната партия и някогашен министър на опазването на здравето Дан Поултър повтори това мнение, като съобщи пред Times Radio, че оправянето с пандемията " би трябвало да се прави въз основа на подобаващи доказателства и вярно схващане, а WhatsApp не е положително средство за това ".

Същият чиновник на Уайтхол, представен нагоре, добави: " Ненапразно вършим нещата посредством частни кабинети [в Уайтхол] - тъй като има верига от имейли и тогава можеш да видиш, че всеки го е изчистил, всеки може да види какво се е случило. "

Те настояват, че диалозите от време на време се придвижват в WhatsApp, когато министрите " се усещат неловко " за нещо и не желаят да основават формален запис.

Аргументът, бележит от мнозина, които биха могли да бъдат въвлечени в процеса посредством WhatsApp, е, че тези въпроси би трябвало да изчакат формалното следствие на Коронавирус, което съгласно тях ще събира информация по по-методичен метод.

Бившият министър на опазването на здравето Надин Дорис съобщи, че е " в действителност разочарована ", тъй като макар че е знаела, че всяко известие до Хенкок " ще приключи в следствие ", разкритието на Телеграф се прави без " подобаващ развой ".

Тъй като се чака следствието да рапортува едвам през 2030 година, наподобява, че инспекцията посредством скрийншоти едвам в този момент стартира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР