Бих променил много неща в корицата, но след вчерашния ден

...
Бих променил много неща в корицата, но след вчерашния ден
Коментари Харесай

Борис Стоилов, автор на корицата на сборника Аз съм българче: Не бих променил десена на пуловера

Бих трансформирал доста неща в корицата, само че след вчерашния ден не бих трансформирал десена на пуловера, тъй като не изпитвам възприятие на виновност, възприятие на позор. Тогава съм рисувал облеклата на децата, които ужасно обичам. Това сподели художникът-илюстратор и създател на корицата на сборника Борис Стоилов в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Сборникът със стихотворения на Иван Вазов на издателство " Хермес “ стана причина за следващия скандал в обществените мрежи поради изобразеното на корицата момче, облечено в синьо-жълт пуловер и развяващо българското знаме.  

Борис Стоилов признава, че в случай че би трябвало да сътвори корицата на сборника още веднъж, тя няма да наподобява по същия метод. " Вероятно бих трансформирал композицията, евентуално детето. 20 години по-късно аз съм станал по-сръчен и с повече познания. Няма метод да не я направя по-добре от първите две корици “, счита той.  

Сборникът е публикуван за първи път през 2002 година, само че с друга корица. И тогава има рецензиите поради метода на показване – поради синята блуза и дънките. От 2006 година сборникът е с нова корица и е преиздаван още няколко пъти, само че едвам в този момент корицата придобива толкоз необятен отзив.  

Илюстраторът описа, че част от мненията под обявата на " Хермес “ във " Facebook “ са били от иронични до искрено нападателни и дебелашки. Част от тях са били назидателни. " На корицата трябвало да има дете с шевица, потури и калпаче, тъй като това било засегнатост към Иван Вазов. Но книгата е ориентирана не към деца от фолклорни ансамбли, където имат сходство на национални носии, а към децата, които вървят на учебно заведение. Децата, които вървят на учебно заведение, са облечени по този метод “, съобщи Стоилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР