Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически

...
Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически
Коментари Харесай

Ананиев готов да подкрепи промяна в избора на управител на НЗОК

Бих подкрепил такова предложение, в случай че получа консенсус от всички политически сили, които са показани в Народното събрание. Това значи, че по-късно всички ще носим отговорността на решенията. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев във връзка опцията за смяна в разпоредбите за избор на шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БГНЕС.

„ Това е въпрос на политическо решение, което значително може да влияе върху организацията, ръководството и действието на НЗОК. Аз съм бил очевидец, участвайки в двата случая, и когато имаше тази тристепенна система, и когато я променихме със в този момент настоящата система “, акцентира здравният министър по време на съвещание на парламентарната здравна комисия. И добави, че и двете системи демонстрират известни дефекти.

Според министър Ананиев ще се явят и други фактори, които ще повлияят на решението, откакто бъде показан новият здравен модел. „ Тогава въпросът може би ще има по-друга тежест, в сравнение с в този момент “, аргументира се той.

От своя страна зам.-председателят на Народното събрание доктор Нигяр Джафер разяснява, че откогато изборът на шеф на НЗОК се прави от Народното събрание, те ръководят все по-кратко време. „ Опитът демонстрира, че откогато Народното събрание избира тези шефове, те си отиват все по-бързо. Нещо повече – колкото по-консенсусно ги избираме в последно време, толкоз по-бързо си отиват те. Това прави системата извънредно непредвидима”, добави Джафер.

Министърът на опазването на здравето разяснява и проблема с момиченцето Анелия Витанова, чийто случай стана известен с това, че родителите ѝ чакат да бъде взето решение за доплащане на нейното лекуване в Австрия. Родителите настояват, че време няма, а публичният съвет би трябвало да вземе това решение.

„ Това в действителност е един сериозен случай. Аз получих през вчерашния ден документи от бащата, същите са получени и в организацията. Разпоредил съм да се работи доста бързо и ускорено, само че по този начин или другояче това решение би трябвало да се вземе на идващото съвещание на публичния съвет “, бе отговорът на министъра.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР