Бих казал, че това е един многопластов случай.Едва ли може

...
Бих казал, че това е един многопластов случай.Едва ли може
Коментари Харесай

Съдебен психиатър пред Дарик: МВР трябва да сезира прокуратурата при заплаха за убийство

" Бих споделил, че това е един многопластов случай.Едва ли може да бъде обрисуван в някакви тесни еднопланови рамки, тъй като приказваме за нещо, което се развива в границите на десетилетия. Излизат данни, че закани с оръжие е имало и към други лица, и в случай че това е по този начин, значи има някаква по-системна контузия и обстановка, която изисква сериозен разбор на положението на причинителя. Трябва да проучваме както положението на причинителя, по този начин и системата, в която той е работил огромна част от живота си ".

Това съобщи в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиопроф. Петър Маринов, един от престижите на правосъдната психиатрия у нас.

Преди две седмици, още веднъж в ефира на Дарик радио,проф. Маринов очерта дълбоките проблеми на психиатричната грижа и у нас, които водят до оставянето на рисково заболели хора без грижа и надзор, а евентуалните им жертви - без отбрана.

Убийството на известния психолог Иван Владимиров извади на показ тези предизвестия и провокира всеобщо отвращение у жителите, които виждат и у себе си евентуална цел в условия на институционално изтощение.

Това ликвидиране предизвика и дамата на Иво Андреев, още веднъж невъзмутимо погубен от собствен комшия, да проговори в неделя пред NOVA. " Тези пробойни в системата ще образуват нови такива случаи и още гибел ", сподели Андреева. Тя е безапелационна: “Институциите не работят. Ние нямаме надзор и инструмент, с който да се защитим ”.

По думите й фамилията е подавало голям брой тъжби, само че не е формирано разследване, “защото нямаме задоволително очевидци ”. Посъветвали брачна половинка й да си купи електрошоков револвер.

Обясненията на Министерство на вътрешните работи: Има подадени сигнали, само че не ставало ясно, че има сериозна опасност за живота.

" Когато има опасност за ликвидиране, не са ли органите на реда толкоз ангажирани да подадат сигнал към прокуратурата, колкото и пострадалият? ", попита проф. Маринов.

Според него, в случай че има закани за ликвидиране, е учудващо, че не е осведомена прокуратурата за този проблем.

" Мълчанието на обществото по някакъв метод принуждава убийците да извършат убийството ", съобщи правосъдният психиатър.

По думите му казусът на рисковото боледуване е проблем на обществото, освен на психиатрията.

" Ако се задействат дейно институциите, те биха могли да издействат експертиза и да се оцени психологичното здраве на обещано лице. Това не се е случило.Това за мен е голяма цепнатина, която би трябвало страната да запълни ", безапелационен е проф. Маринов.

" Всеки може да сезира прокуратурата, само че въпреки всичко не виждам спънка, а в противен случай -виждам опция полицията да сезира прокуратурата. Не всеки жител знае, че би трябвало да насочи своето недоволство до прокурора, само че това може да го направи и служителят на реда ", добави той.

" Аз просто това изказване за онеправданост на килъра не мога да го проумея. Това съгласно мен е превръщане на истината с хастара на открито ", сподели още правосъдният психиатър.

Според него очевидно във всеки човек има прикрит принудител, неприятното е, че този принудител се явява като съдружник на насилника и оттова нататък към този момент нещата стават доста сложни за ръководство.

" Експертизата ще даде доста точни отговори на въпросите за психологичното положение на причинителя. Тя би могла да бъде назначена от разследване, разследване, прокуратура или съд. Всяка от тези институции може да назначи съдебно-психиатрична експертиза. Някой би трябвало да отиде в ареста и да го прегледа ", разяснява още проф. Маринов.

По думите му у нас ситуацията е трагично, отпуснати са средства за клиника по правосъдна психиатрия, само че няма концепция, която да прерасне в законова рамка, а това е най-важното нещо.

Проф. Маринов уточни още, че до три години се чака да има настояща клиника по правосъдна психиатрия у нас.

Той разяснява и опустошаващите трусове в Турция и Сирия, като съобщи, че сега двете страни се намират в положение на групова контузия.

" При нас една доста по-малка, само че мощно отразена покруса, беше в Бяла, когато камион бутна рейс в Янтра и умъртви 18 души. Много ниското равнище на осъзнаване на контузията накара хората да отхвърлят помощ. В първите дни от загубата нормално хората желаят да се обединят в фамилията и чак по-късно може да се стигне до душите им ", уточни проф. Маринов.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР