Бих искала да разсеем едно внушение, което съществува в публичното

...
Бих искала да разсеем едно внушение, което съществува в публичното
Коментари Харесай

Нинова: С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да се гарантира максимална избирателна активност

 " Бих желала да разсеем едно подстрекателство, което съществува в общественото пространство - за връзките сред Българска социалистическа партия и президента. Ние не водиме война с президента и президентската институция. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия преди началото на консултациите при президента.

" Благодаря, че започнахте с това. Аз не желая да разпръсквам нищо, тъй като в никакъв случай с госпожа Йотова не сме давали някакъв мотив, че имаме изключително отношение или някакъв разкол с Българската социалистическа партия. Напротив, на всички места където вървим из страната, имаме извънредно задушевно посрещане и открит разговор и връзка с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от Българска социалистическа партия, поели сме ангажимент да представляваме тези хора в техните очаквания за една по-справедлива и по-успешна България. Никога с госпожа Йотова не сме отстъпвали от този ангажимент. Напротив, вие знаете, че постоянно сме подкрепяли напъните, които водите Българска социалистическа партия да се построява като мощна съпротива, от която България има потребност. Защото без мощна съпротива, демокрацията залинява ". С тези думи отговори президентът.  

  " Тази година ни предстоят два избора. Виждаме, че консултациите са съсредоточени най-вече върху парламентарните, защото те са директно по-скоро, само че би трябвало да отбележим, че те са два - и парламентарни, и президентски. С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат извършени изборите по този начин, че да подсигуряват оптималната изборна интензивност. Това е належащо не просто на партиите, а на страната, на България и на държавността. По този метод и партиите, и определените институции, ще имат по- огромна легитимност и представителност “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия по време на консултациите.

разкри и останалите цели на партията, свързани с идните парламентарни избори: " Втората ни цел е посредством тези избори да се промени порочния модел на ръководство, на който ние 4 години сме безапелационна и ясна съпротива. Трето, изборите да са транспарантни, почтени и да подсигуряват, че резултатите, които имаме, са действителната воля на жителите “.

По думите на Нинова в последните 4 години партията е била поредна в тези цели, в това число и със законодателни предложения като парламентарно показана партия най-малко в три съществени пункта: " Категорично в годините сме защитавали машинното гласоподаване. Оценяваме решението на ръководещите и на болшинството за разбъркване на машинно с хартиено гласоподаване като оттегляне от този принцип. Машинното гласоподаване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат почтени и неопорочени. Внасяли сме и сме упорствали за дейна регистрация при гласуването. Това подсигурява изчистване на описите от мъртвите души. Предлагали сме в това число и в Народното събрание видеонаблюдение “, напомни водачът на българските социалисти.

Нинова акцентира: " Подкрепяме основаването на многомандатен изборен регион в чужбина. Всеки български жител, където и да се намира, би трябвало да има обезпечено конституционно право да гласоподава. Гласуване по пощата е допустимо, само че при изискване, че преди време беше признато нашето предложение за дейна регистрация. Според нас гласуването по пощата би трябвало да върви ръка за ръка с дейна регистрация. Иначе би било положително благопожелание и един написан текст в Изборния кодекс, който най-малко за тези избори нямаме опция да използван ".

От Българска социалистическа партия сме срещу гласуването в два дни, уточни още Нинова: " Имаме съответно предложение, което идва от диалозите ни с представители на ЦИК и ще го създадем и пред тях, защото те са органът, който би трябвало да реши. Настояваме да се усили заплащането на членовете на секционните изборни комисии ".

Що се отнася до датата на изборите съобщи, че тя изборът й е напълно и изцяло в пълномощията на президента и Българската социалистическа партия е подготвена за избори когато и да е.

По отношение проверка на изборното законодателство, водачът на Българска социалистическа партия разяснява: " Имаме мнение и на Венецианска комисия, и на специалисти, че е неприятно да се трансформира законодателството в последния миг. Имаме и неприятен опит, че отвори ли се Изборният кодекс, нормално това болшинство го прави по-лош, в сравнение с по-добър. Предвид обстановката сме подготвени, когато от ГЕРБ внесат измененията в Народното събрание, да ги гласуваме рационално в границите на епидемиологичната конюнктура с една цел - всеки да може да гласоподава свободно и умерено ".

" Тъй като няма да имаме опция да създадем типичната за Българска социалистическа партия акция поради ситуацията, тя ще бъде най-вече през медиите и обществените мрежи.  В името на държавността и принципността ние сме съгласни медийното време да се разпредели заслужено, тъй че всеки а може да изрази програмата и платформата си за ръководството на България ", акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.

Нинова изрази своите терзания, че на прага на изборите политическите партии закъсняват с предизборни стратегии. " За нас значителното във всички избори са концепциите за бъдещето, фрагментите, които могат да ги осъществят и управническите политики. Уви, за момента единствено Българската социалистическа партия сме декларирали своята стратегия “Визия за България “. Тя моли по-скоро и другите партии да показват стратегиите и концепциите си за развиване на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР