Бих искал страната ни да се обедини с Молдова, това

...
Бих искал страната ни да се обедини с Молдова, това
Коментари Харесай

Председателят на долната камара на румънския парламент: Бих страната ни да се обедини с Молдова


" Бих желал страната ни да се сплоти с Молдова ", това сподели Марчел Чолаку - ръководителят на Камарата на депутатите (долната на румънския парламент). Той пред телевизия „ Ромъния ТВ “ съобщи, че това е най-краткият път за присъединение на някогашната руска република към Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция

" Най-уязвимата страна от изцяло неоправдания спор в Украйна е Република Молдова. Трябва да решим. Дали ще позволим на Република Молдова рано или късно да се върне към руското въздействие? Присъединяването на Молдова към Европейски Съюз ще отнеме минимум 10 години. Или имате по-краткия вид, при който Румъния се сплотява с Република Молдова и Република Молдова се сплотява с Румъния ", сподели парламентарният водач.

В този подтекст Марчел Чолаку, който се чака да стане идващият румънски министър председател според съдружното съглашение за ротация на министър-председателите, съобщи, че избира по-краткия вид.



" Определено бих желал по-краткия вид, а точно Румъния да се сплоти с Република Молдова. Не можеш да оставиш една страна още веднъж жертва на Русия. Съдбата на румънците в Република Молдова би трябвало да бъде същата, като тази на румънците в Румъния - Европейски Съюз и НАТО. Разбирам, че сега доста румънци желаят да се обединят с Република Молдова. Определено би трябвало да се организира референдум и в двете страни. Тоест, би трябвало да се върви по естествен път, не се вършат съюзи с оръжие в ръка ", сподели Марчел Чолаку.

 

Според резултатите от изследване на публичното мнение, оповестени през вчерашния ден, множеството жители на Молдова са срещу обединяване с Румъния. Само към една трета от популацията на Молдова поддържа концепцията за обединяване с Румъния, демонстрират резултатите от анкета на изследователския център СиБиЕс-Рисърч (CBS-Research) по поръчка на Института за социална политика на Молдова.

Ако идната неделя се създаде референдум по въпроса за присъединение на Молдова към Румъния, това предложение ще бъде подкрепено от 35,1 % от молдовците. В същото време 47,4 % от запитаните считат, че страната би трябвало да остане самостоятелна. Други 17,5 % от жителите нямат мнение по въпроса, оповестиха през вчерашния ден създателите на изследването на конференция в Кишинев.

Анкетата е извършена през ноември измежду представителна извадка от 1132 души, като допустимата неточност е три %.

Тази година парламентите на Молдова и Румъния организираха за първи път взаимно съвещание, а държавните управления на двете страни са се срещали неведнъж. Създадени са взаимни комисии и работни групи в доста области.

Да напомним, основаните през средновековието княжества Влашко, обхващало територията на днешна Румъния без Трансилвания и Северна Добруджа, и Молдова (с територия почти равна на сегашната територия на държавата) се сплотяват в единна страна през 1859 година След Руско-турската война (1877 – 1878 г.) Русия получава земите по течението на река Днестър, които остават под неин надзор до края на Първата международна война. Букурещ си възстановява тези земи през 1919 година, и ги губи още веднъж през 1940 година, когато са анексирани от Съюз на съветските социалистически републики. Румъния връща на Съюз на съветските социалистически републики Молдова след кая на Втората международна война. Молдова афишира самостоятелност от Москва на 27 август 1991 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР