Бих искал да видя обективна оценка дали България отговаря на

...
Бих искал да видя обективна оценка дали България отговаря на
Коментари Харесай

Асен Василев пред Тагесшпигел: Очакваме обективна оценка дали България е готова за еврото

" Бих желал да видя справедлива оценка дали България дава отговор на критериите за въвеждане на еврото и въз основата на тази справедлива оценка да се вземе уместно решение. Очакваме еврозоната да не позволява политически субективизъм, а да гледа безусловно обективно на критериите ". Това разяснява министърът на финансите Асен Василев в изявление за авторитетното немско издание " Тагесшпигел “. Той напомня, че при Шенген една страна членка на Европейски Съюз, в тази ситуация Австрия, е блокирала процеса на присъединение на България и Румъния, макар обективната оценка на Европейската комисия.

Министър Василев удостоверява, че целевата дата на страната ни за въвеждането на еврото остава 01.01.2025 година, като подчертава, че няма упования, че ще се наложи да преместим датата.

" Имаше опасения по отношение на националния дълг и бюджетния недостиг през 2020 година и 2022 година, само че успяхме да отговорим на тези опасения. Вече приехме бюджет, който дава отговор на критериите от Маастрихт. Приключихме 2023 година с недостиг от 2,2 %. С 22% дълг към Брутният вътрешен продукт България е и страната с втори най-нисък народен дълг в Европейския съюз “, разяснява още финансовият министър пред немското издание.

На въпрос дали българската общност има страхове от въвеждането на еврото, министър Василев споделя, че българската валута първо е обвързана посредством валутен ръб към немската марка, а по-късно, от 1997 година, към еврото, а действителният обменен курс на лв. към еврото е закрепен от 2007 година

" В България де факто цялата стопанска система работи с еврото, което се вижда както в цените, по този начин и в покупко-продажбите с парцели. Повечето жители към този момент работят в евро и имат сметки в евро. Ако желаете да си купите къща, плащате за нея в евро. Така че еврото не е нищо ужасно и нищо далечно “, отбелязва Василев.

Асен Василев прецизира, че във връзка с ограниченията за битка с прането на пари страната ни възнамерява до края на годината да управлява целия товарен трафик през българо-турската граница, тъй като цялата сухопътна търговия сред Европа и Турция, Близкия изток и Централна Азия минава през тази граница.

" Започнахме да работим с другите служби за финансово разузнаване в Европейския съюз, Обединеното кралство и Съединените щати, тъй че нашите чиновници да бъдат по-добре подготвени, да имат достъп до по-добра информация и затова да могат да работят по-ефективно “, отбелязва министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР