Бих искал да поздравя целия екип на дирекция “Държавен дълг

...
Бих искал да поздравя целия екип на дирекция “Държавен дълг
Коментари Харесай

Финансовото министерство успешно пласира дълг за 1.5 млрд. евро

" Бих желал да поздравя целия екип на дирекция “Държавен дълг ” на Министерството на финансите за професионално свършената работа през днешния ден – сполучливото разпространение на 10-годишни облигации, деноминирани в евро, с общ размер от 1,5 милиарда евро и лихвен ваучър 4,500 % при рентабилност 4,780 %. Имайки поради и извънредно усложнените условия, при които се подписва тази договорка ”, съобщи Любомир Каримански, консултант на финансовия министър Росица Велкова.

Според него това е била една от най-хубавите покупко-продажби от септември 2020 година насам. Той уточни, че Румъния и Унгария са емитирали при започване на годината троен транш 10-годишни облигации в щатски долари, като доходностите им са надлежно 7,22% (купон 7,125%) за Румъния и 6,509% (купон 6,250%) за Унгария.

Емисията е част от средносрочната световна стратегия за издаване на дълг на интернационалните финансови пазари на стойност 12 милиарда евро, като консултанти са BNP Paribas, Citi, JPMorgan (B&D) и UniCredit. Очакваната цена е била в диапазона към Mid Swaps + 250 базисни пункта, т.е. към 5,25 %.

Тя ще е един от инструментите за финансиране на бюджета, който Министерството на финансите употребява. Целта е финансиране на планувания недостиг за тази година по този начин, че да дава отговор на критериите за влизане в еврозоната, да се обезпечат нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение и да се обезпечат законово регламентираните равнища на фискалния запас.

През март 2023 година има падежираща еврова емисия в размер на 1,444 милиарда евро, която България би трябвало да изплати.

Страната продължава да поддържа ниско равнище на отговорностите си, като делът на дълга й по отношение на брутния вътрешен артикул възлиза на 21,3% към 30 юни 2022 година (16,442 милиарда евро – вторият минимален дял в ЕС).

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР