Бих искал да благодаря на Франс Тимерманс, който направи прави

...
Бих искал да благодаря на Франс Тимерманс, който направи прави
Коментари Харесай

Станишев: Ще повторя вота си за Радев

" Бих желал да благодаря на Франс Тимерманс, който направи прави огромен жест към България с идването си в София за вчерашния конгрес за Зелената договорка. Той пристигна персонално, с цел да чуе българските паники, специалисти и институции. Срещна се и с миньори, които естествено са разтревожени за своята работа. Този разговор е просрочен в България и е извънредно неотложен. Тенденцията в Европа е необратима. Зелената договорка не касае единствено енергетиката, това е цялостната смяна за това по какъв начин ние като общество консумираме естествените запаси, по какъв начин ги управляваме и резервираме за идващите генерации. "

Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в изявление за предаването " Тази събота " по БТВ.

" Ресурсите на Маришкия басейн са лимитирани и при естествена употреба ще бъдат изчерпани към 2050 година При всички случаи ние би трябвало да се готвим за преход. Има и икономическа логичност за това – сега въгледобивът е тежко субсидиран от всички нас годишно. България ще получи доста сериозен запас – 2.5 милиарда лв. за подкрепяне на тези райони, преструктуриране и основаване на нови работни места по фонда за взаимност. "

На въпрос за представянето на Плана за възобновяване, Станишев зави, че закъснението е било неизбежно поради поредицата от избори. " Трудно се работи в такива условия, защото държавното управление трябваше да организира съвещания с политическите сили до съставянето на постоянно държавно управление, което по този начин и не се случи. Мисля, че въпреки всичко служебното държавно управление съумя да си свърши работата. Според проекта 65% от 13 милиарда лв. ще бъдат вложени в зелени политики и промяна на нашата стопанска система. "

" България би трябвало да употребява Зелената договорка като опция за рационализация. Нашата стопанска система е два и половина пъти по-енергоемка от междинното за Европейски Съюз, тъй като промишлеността в голямата си част употребява остарели технологии. Идеята не е да върнем стопанската система към положението преди COVID-19, а да използваме новите благоприятни условия, с цел да станем по-конкурентоспособни и надлежно да повишим приходите.

В доста връзки в последните години липсва страната, която да даде посоката и вероятността. Няма тактика, която да каже по какъв начин би трябвало да наподобява нашият енергиен микс. Трудните решения постоянно се отсрочват. По време на моя мандат като министър председател АЕЦ Белене беше де факто пред пускане и в случай че се бяха осъществили желанията, до момента щеше да работи, да създава сила на допустими цени и по този метод щяхме да осъществим доста по-лесно задачите за въглеродните излъчвания. ", напомни Станишев.

Запитан за вероятностите за съставяне на държавното управление след изборите, президентът на ПЕС отговори, че събитията ще накарат политиците да потърсят разговор, с цел да се намерят решения на извънредно сериозните провокации пред страната ни. " Пред моето държавно управление имаше огромна национална цел – участието на България в Европейски Съюз. Сега още веднъж има провокации и политическите сили би трябвало да покажат, че са способни да намират решения в името на интереса на България – належащо е общонационално изпитание за зелената промяна и възобновяване след COVID-19. Трябва да има работещо държавно управление и парламент, който да приема закони. "

Попитан за третото място на Българска социалистическа партия в предизборната конкуренция, Станишев уточни, че " огромният въпрос е за какво след четири години в съпротива Българска социалистическа партия загуби близо 600 хиляди гласа. Защо не беше припозната като опция? За мен отговорът е, че ние играхме на непознат терен – съревнование по традиционализъм и патриотарство с популистки партии. Вместо да развием солидна европейска лява политики и да притеглим хора от центъра – това постоянно е било изискването Българска социалистическа партия да бъде мощна в изборите. Надявам се моята партия да усъвършенства своя резултат на изборите. Особено откакто президентът Радев направи огромна услуга на левицата, като назначи избори две в едно. Това е огромен подарък за Българска социалистическа партия, тъй като социалистите харесват Радев – те ще гласоподават за него и ще бъдат доста по-мотивирани да отидат до урните поради него. В момента, в който президентът Радев разгласи, че той и Илияна Йотова ще се кандидатират, Българска социалистическа партия трябваше да даде своята поддръжка. В това отношение пропуснахме доста шансове. Тяхната номинация щеше да помогне на резултатите на Българска социалистическа партия на предходните два избора тази година. ", отговори президентът на ПЕС на въпрос за акцията на Българска социалистическа партия.

" Румен Радев е президентът, който ще бъде определен от българските жители. В най-голяма степен от всички политици, той се асоциира настояванията за смяна на митинга. Хората видяха слабостта на партиите в последните два Народното събрание и президентът се възприема като поръчител за стабилността на институциите в страната. Другите претенденти са с по-неясни позиции по доста въпроси. Ще повторя вота си за Радев, тъй като той не ме разочарова. "

" В Германия за първи път от 2005 година има действителна вероятност за канцлер социалдемократ, всички шансове са в интерес на Шолц и една лявоцентристка коалиция. ПЕС има мощно посланичество на север – Скандинавия, на юг – Испания и Португалия, в този момент и в Германия и това дава благоприятни условия за леви политики и в Европа, и България. ", добави Станишев по тематиката за изборните триумфи на левицата в Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР