биецът на красивата Виола Николова- Стефан Станев, да плати 400

...
биецът на красивата Виола Николова- Стефан Станев, да плати 400
Коментари Харесай

След гражданско дело: Убиецът на Виола плаща 400 000 лв. кръвнина за смъртта й

биецът на красивата Виола Николова- Стефан Станев, да заплати 400 000 лв. кръвнина на почернените родители на хубавицата.

Обезщетението е присъдено от Софийския градски съд и доказано от апелативните магистрати, оповестиха за „ Телеграф “ от Софийски градски съд.

Наложи се околните на Николова да водят настрана дело за обезщетение, защото съдът не позволи за взаимно разглеждане гражданския иск по време на наказателното произвеждане против Станев. То стартира през 2017 година и завърши с влизането в действие на присъдата на Станев при започване на 2019 година Така година откакто Станев бе наказан на 22 години дефинитивно от Върховен касационен съд за бруталното ликвидиране, фамилията на Виола продължи да води правосъдни борби - този път за обезщетение.

Стик за голф

Жестокото ликвидиране на 29-годишната Виола Николова бе осъществено през нощта против 23 юни 2017 година В апартамент в столичния жк „ Света Троица “, който младата двойка обитавала. 30- годишният тогава Станев цяла вечер пиел, приемал и коктейл от опиати, оповестиха тогава проверяващи.

Виола споделила, че е изтощена и отишла да си легне. По някое време Станев се пробва да стартира диалог с нея, само че младата жена не откликнала. Тогава мъжът се вбесил, сграбчил стик за голф и замахнал. Жената се уплашила и се примолила:

„ Извинявай, скърбя, апелирам те, недей “, написа прокуратурата в обвинителния акт. Станев обаче почнал да удря Виола по главата. Стикът се счупил, само че той траял да удря дамата, която към момента дишала, със счупената част на стика. Хвърлил го и почнал да я души, само че след това решил друго.

Грабнал кухненски нож и почнал да ръга момичето, след това взел различен нож и употребявал и него, а третия забил в шията на жертвата си. Когато Виола към този момент не дишала, Стефан покрил тялото й, а след това сложил от горната страна плюшена играчка. След което отишъл в другата стая да пуши марихуана и да слуша музика, открило следствието.

Бягство

На идващия ден в жилището пристигнала другарка на Стефан, пред която той признал за стореното. Дори й посочил натрупа. Дамата почнала да го увещава да се съобщи в полицията, само че той отказал. Малко по- късно точно момичето и нейният другар алармирали полицията. Когато гостенката излязла, Станев се метнал на автомобила си и отпрашил към Созопол.

По пътя даже качил момче и момиче, които пътували на стоп. В началото Станев бил общителен с тях, само че след това нападнал младежа. Ударил го по лицето и му взел парите. По-късно проверяващите открили, че Стефан се запътил към морския бряг, с цел да види щерка си от предходен брак. Униформените обаче го закопчали покрай пристанището.

Сигнали

Преди бруталното ликвидиране против Станев е имало голям брой сигнали за домашно принуждение в полицията, подадени от някогашната брачна половинка на Станев - Благовеста. Последният сигнал бил подаден месец преди зверството. В районната прокуратура имало формирани пет преписки, само че единствено по една от тях имало формирано досъдебно произвеждане.

Именно нападателните прояви на мъжа и неговата взаимозависимост станали причина първата му жена да го напусне. Въпреки раздялата обаче Станев траял с издевателството и заканите. Месец преди да убие Виола, той заплашил някогашната си жена с ликвидиране. Сигналът бил подаден от нейната сестра. Органите на реда и прокуратурата обаче не се намесили в точния момент. А е могло гибелта на Виола да бъде предотвратена, считат нейни близки.

Дело

На първа инстанция - Софийски градски съд, Станев е наказан единствено за ден в края на 2017 година Причината е, че той се признава за отговорен и делото минава при съкратена процедура. Тогава законът към момента не е изменен и по този начин подсъдимият автоматизирано стопява 1/3 от наказването. Така Стефан се разминава с доживотния затвор и отнася 25 години килия. Той обаче жали наложеното наказване пред втората инстанция - Софийски апелативен съд. Пред магистратите изрича страдание за стореното. САС променя присъдата на 22 години и 6 месеца затвор. Тя е доказана и от висшите магистрати при започване на 2019 година

Новият Закон за домашното принуждение още на трупчета

Пет години след гибелта на Виола Законът за изменение и допълнение на Закона за домашното принуждение към момента не е импортиран в Народното събрание. В него се предвиждаше отбрана от насилниците да могат да изискат и живеещите на фамилни начала с принудител или такива, които са били към този момент в интимна връзка с подобен. Предвиждаше се да бъде основан и указател на случаите на домашно принуждение в цялата страна, както и да проработи Национална комисия за битка с домашното принуждение. Всичко това обаче към момента е единствено на хартия. Само от началото на годината няколко дами изгубиха живота си поради домакински принудител.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР