Библията разказва за чудеса, войни, царе и пророци, но не

...
Библията разказва за чудеса, войни, царе и пророци, но не
Коментари Харесай

Какво разкри тоалетна на 2700 години за библейските царе

Библията споделя за чудеса, войни, царе и пророци, само че не разкрива доста за всекидневието на античните израилтяни. Проучване на 2700-годишна тоалетна, открита в един от йерусалимските дворци, в този момент дава опция да се надникне в провокациите на живота през интервала на Първия храм - и това не е красива история. За нея споделя „ Хаарец “.

Оказва се, че даже елитните ешелони на Юдейското царство, в това число евентуално монарсите от Давидовата династия, са страдали от осакатяващи паразитни инфекции, оповестява Дафна Лангут, началник на археоботаническата лаборатория в Университета в Тел Авив и Музея по естествена история " Щайнхард ".

За задачите на проучването, оповестено в International Journal of Paleopathology, Лангут взема проби от седиментите под каменна тоалетна паница с присъща дупка в средата, която неотдавна беше открита на крайбрежната алея Армон Ханацив в Йерусалим.

Това е мястото на замък или кралско имение, издигнато при започване на VII в. пр.н.е., със комплицирано украсени капители и впечатляваща панорама към центъра на Йерусалим и Храмовия рид. Яаков Билиг, началник на разкопките от името на Израелската работа за антики, изяснява, че кралското имение датира от средата на VII в. пр.н.е. и е включвало артефакти с качество, което не се следи другаде в античен Израел.

Не е известно дали дворецът е принадлежал на почитан чиновник или на самия юдейски цар, само че при всички случаи той е разполагал с разкош, който малко на брой са могли да си разрешат в древен времена: пристройка с каменна тоалетна паница и изкопана под нея клоака, което е било необичаен разкош през късната желязна ера.

Въпреки че имали достъп до най-напредналата за това време форма на персонална хигиена, жителите на двореца били захласнати от паразити. В помийната яма под каменната тоалетна паница са открити микроскопични яйца на разнообразни чревни вредители като тения, кръговиден червей, острица и камшичен червей, оповестява Лангут. Самите червеи, несъмнено, от дълго време са се разложили, само че яйцата им, въпреки и към този момент да не са живи, могат да останат непокътнати в продължение на хилядолетия. В контролните проби, взети от седименти наоколо до инсталацията, не са открити потомци на паразити, което потвърждава, че резултатите в действителност са свързани с съществуването на тоалетната, а не с по-късно замърсяване на мястото.

В по-широк проект сходни проучвания оказват помощ да се разбере разпространяването на заболяванията в предишното, както и изискванията на живот и хигиеничните практики на античните нации.

" Благодарение на COVID-19 през днешния ден хората схващат по-добре смисъла на пандемиите и по какъв начин те могат да обиден всеки, без значение от обществения му статус ", споделя тя. " Това също са били пандемични болести. "

Паразитите, разпознати в Йерусалим, през днешния ден се лекуват относително елементарно, само че нелекувани те могат да провокират от леки до тежки признаци. Обикновено тениите заразяват с консумация на сурово или недобре сготвено говеждо и свинско месо (да, явно античните израилтяни от време на време са яли свинско) и могат да причинят болки в корема, гадене, диария и загуба на тегло.

Кръглите и камшичестите червеи, които са най-представените типове в пробите, могат да причинят леки инфекции, само че в съществени случаи могат да допринесат за недохранване, закъснение в детството и когнитивни нарушавания.

Тези паразити се популяризират посредством контакт с изпражнения и усвояване на яйцата им. Обикновено това се случва заради неприятни санитарни условия, замърсяване на питателните и водните ресурси с боклуци и потреблението на човешки изпражнения като тор на полето, изяснява Лангут.

Чревните паразити са били многочислени в античния Левант и се загатват в някои от най-ранните медицински трактати, в това число в египетски папирус отпреди 3500 години.

Но Лангут се чуди по какъв начин тези паразити са станали ендемични за антична Юда дотам, че наподобява са поразявали единствено елитни хора.

Една от хипотезите, която тя предлага, е, че това е обвързвано по някакъв метод с покоряването на Юда от асирийските сили на цар Сенахериб през 701 година прочие н. е.

През последните години археолозите обширно изследват развиването на земеделието в тези земи през VII в. прочие н. е., след нашествието на Сенахериб. Те са разкрили остатъци от напоителни системи, царски имения и дворци, в това число този в Армон Ханацив в Йерусалим. При цялото това развиване е допустимо локалните поданици да са почнали да наторяват полетата си с огромни количества човешки боклуци, които градът е произвеждал - допуска Лангут - или с цел да създадат тези региони по-продуктивни, или тъй като асирийците са им споделили да го създадат. Това несъзнателно би довело до необятно публикувано заразяване на водата и питателните източници с паразити, което би засегнало всички обществени пластове в региона, споделя тя.
Асирийците завладяли античен древен град с 3 милиона камъни
Първите споменавания на град Лахиш се отнасят към XV в. пр.н.е. Този античен град, за който се споделя и в Библията, бил високомерен и разр...
Прочети повече
Това, несъмнено, е чиста догадка, която изследователката се надява да ревизира в бъдеще, в случай че в Йерусалим бъдат открити сходни тоалетни, евентуално от по-ранна ера.

В утайките под тоалетната имало и нещо друго, с изключение на яйца на паразити: пъстър прашец. Лангут е специалист в разбора на вкаменени полени, които е употребила в предходни проучвания, с цел да получи информация за климатичните промени в праисторията и древността и даже да реконструира градините в римски жанр на цар Ирод Велики.

Микроскопичните поленови зърна, възобновени от помийната яма, демонстрират, че в Армон Ханацив е имало градина в съседство с тоалетната. Тя е била украсена най-вече с плодни дървета и декоративни растения, като бор (който може би е служил и за прикриване на миризмите на тоалетната), кипарис, лоза и маслина.

Асирийците са показали охолно зелено пространство към имението на ерусалимския цар.

" Тогава може да се запитате за какво биха държали миризлива пристройка в средата на тази красива градина ", отбелязва Лангут. " Точно тъй като единствено доста богатите са можели да си разрешат такова оборудване. Подобно на градината, тоалетната е била знак на статут и власт. "

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР