Библията е нещо като приказка, в която добрите герои са

...
Библията е нещо като приказка, в която добрите герои са
Коментари Харесай

Христос е като Супермен, но спасява цялото човечество

„ Библията е нещо като приказка, в която положителните герои са повече от неприятните, а най-любимият ми е Христос. Но в случай че Супермен и Спайдърмен оказват помощ на обособени хора, той е избавил цялото човечество. Жертвал се е и е възкръснал ”. Това описа Елисавета от 1-Б. в СУ „ Константин Кирил Философ ”, която посещава СИП по вяра в учебно заведение. Баба и баща да не се карат, си пожелава в молитвите първолачето, а също и здраве за всички.

 Елисавета бе измежду децата, които през вчерашния ден боядисаха великденски яйца в двора на храма „ Св. Марина ”. По традиция, на Велики Четвъртък митрополията събра хлапета от групите по православие, деца от обществени заведения,  младежи с увреждания и доброволци на БЧК. 10-годишната Стилияна Клявкова пристигна от Костиево със свои връстници, всички с национални носии и китки в косите. Не е от група по вяра, само че ромчетата в нея не ги пуснали родителите да пътуват до друго обитаемо място и Стилияна изкарала шанс.  Момичето взело участие и във възобновения в последните години бит лазаруване, в който девойчета обикалят къщите в селото да пожелаят здраве и да съберат армагани.  По същия метод съхраняваме и коледуването, описа учителката Марияна Караджова.

Знеполският свещеник Арсений посрещна дребните посетители в двора на митрополитската черква. Докато ръководителката на културно-просветния отдел Недка Чолакова ги вкара в символиката, духовникът и хлапетата топнаха бораците в алената багра. Епископ Арсений реши да вкара спортен детайл и разгласи конкуренция чие яйце е най-хубаво. За да  е заслужено, дори предложи да се излъчи жури. Стъкмената небрежно комисия отреди шампионата на най-малкия участник в акцията - 3-годишния Илиян. Междувременно дойде подарък от хлапета от Ракитово, които всяка година провождат подарък за владиката - червени яйца, изобретателно изписани с бели краски с техника от Велинградския край.

Кой знае какво се дава отговор на „ Христос воскресе? ”, предизвика децата свещеник Арсений, а те заедно отвърнаха: „ Воистина воскресе! ”. За всички - шестици, заръча на учителките им домакинът. А на децата пожела да бъдат сполучливи, да радват родителите и преподавателите си.

В час по вяра споделяме молитва, след това работим по урока и най-после - отново молитва, разказа едно занятие Георги Симеонов от 2-А клас. И добави: „ Но не е толкоз хубаво като математиката ”. Съученикът му Александър Иванов постоянно се обръща с молебствия към Бога да не му се случват неприятни неща, като да вземем за пример да му откраднат нещо. За шестиците обаче не желае покровителство.

Най-големият урок, който Ангел Зайцев е получил в часовете по вяра, не е обвързван с евангелията на Лука или Матея. Веднъж със съучениците му станали очевидци по какъв начин момче блъснало момиче от учебното заведение.  По времето на заниманието всички дружно разискали случката. А госпожата сподели: „ Момиче и с цвете не се удря ”, буквално си спомня Ангел. Във втори клас още не са стигнали до проучването на 10-те Божии закони, само че момчето ще си  добави това предписание към тях. Владимир Джелепов обаче към този момент знае в задатък 2 - да обича родителите си и „ Обичай враговете си, както обичаш ближните ”. Научил се е също да не постъпва с другите по този начин, както не би желал те да се отнасят с него.  Когато порасне, Влади желае да е корабостроител. Може и единствено строител, само че съумял човек. А какво е да си съумял? „ Това е човек, който влага старания, учи, учтив е. Може да е безпаричен, само че се труди ”, гласи персоналната формулировка на момчето.

Вяра Петрова с ненаситност описа от кое място идва традицията да се боядисват великденските яйца. Когато Иисус Христос възкръснал, една жена не могла да повярва. Тогава яйцата се боядисали в алено, което символизира кръвта на Спасителя, изясни тя. Знае също, че Мария Магдалена идва от Мария Магдала, което значи „ Кула на църквата ”. Дали  това име, тъй като, когато Христос попитал кой е той, всички го нарекли преподавател, а тя видяла в него Спасителя.

Малката Вяра също се уповава на него и се моли да не я сполети неволя - да вземем за пример да се удари доста мощно. Случвало се е и да се покайва за грешката си, когато се скара с другарка. После си прощаваме, по този начин е вярно, уверено е момичето. Щом се помоли и си признае грешките, на Вяра  става някак леко. Също като когато си поговори с мама.

Всички деца са положителни

Децата са по природа положителни, само че би трябвало в добрина и да се възпитават, сподели Красимира Брайкова, която преподава на една от групите по вяра в СУ „ Св. Константин Кирил Философ ”. И похвали майките, които през вчерашния ден пристигнаха да преживеят Велики Четвъртък дружно с хлапетата. В храма стана това, за което говореше Иисус Христос - доведете децата, майките сами ще дойдат. 

Записах сина си, тъй като децата би трябвало да имат вяра в освен това от това, което могат да видят и пипнат, показа една от тях - Марина Димитрова. Малкият Георги постоянно я изненадва с въпроси, на които самата тя е неподготвена да отговори - какво става, когато се ражда човек, и къде отива след гибелта си. Вижда по какъв начин момчето е по-спокойно и сърцето му от ден на ден се отваря за положителното и вярата. „ Аз съм от изгубеното потомство, което живя във времето, когато Бог се отхвърляше. Покрай сина ми в този момент и ние се приобщихме ”, сподели още дамата.

След боядисването на яйцата група хлапета направи генерална подготовка за поздрава, който ще поднесат след Великденската литургия в неделя на владиката и миряните. „ Дърветата кимат с бели калпаци, у дома ухае на козунаци! ”, екна в двора на митрополията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР