Библиотеките протестираха в Деня на народните будители. Недоволството е заради

...
Библиотеките протестираха в Деня на народните будители. Недоволството е заради
Коментари Харесай

МК: Исканията на протестиращите библиотекари ще бъдат изпълнени

Библиотеките стачкуваха в Деня на националните будители. Недоволството е поради незадоволителните бюджети, с които заплатите в бранша са близки до минималната, съобщи БНР.

В отговор Министерството на културата популяризира позиция, съгласно която настояванията на библиотекарите ще бъдат изпълнени, а на финансовото министерство е препоръчано средствата за Националната и за районните библиотеки да бъдат увеличени с 50 %.

Протестът беше алегоричен - с слагане на плакати пред постройките на библиотеките. Включиха се работещите в Националната библиотека и районните във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково.

Пред постройките на библиотеките бяха сложени плакати, а недоволството е поради това, че само в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата, изясни Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „ Култура “ към КНСБ.

„ Конкретният мотив за митинга е фактът, че само в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали сектори на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа съглашения, с които за обособените длъжности се дефинират коефициенти по отношение на минималната работна заплата. Една работна група дефинира коефициенти и за библиотеките, само че ни се предлага те да бъдат въведени при съществуване на средства в бюджета на самите библиотеки. Това е малко нонсенс, тъй като този бюджет се дефинира точно от Министерството на културата.

Така при повишаването на минималната заплата ще нарастват и всички заплати в съответните институции. Единствено за библиотеките Министерството на културата предложи това да стане „ при съществуване на средства в бюджета “. Каквото изискване няма в споразуменията с другите сектори “, сподели Ганчо Ганчев.

На въпрос с какъв брой би трябвало да се усилят заплатите в бранша, в случай че бъдат изпълнени настояванията им, Ганчо Ганчев сподели:

„ Около 20 % ще е нужното нарастване на бюджетите на библиотеките “.

От Министерството на културата оповестиха следобяд, че следва сключване на спомагателното съглашение към браншовия групов трудов контракт за Националната библиотека и районните библиотеки. В текста на съглашението е планувано, че въвеждането на коефициенти за обособените длъжности, които да доведат до повишаване на всички заплати в съответната институция, се ползва в границите на бюджета за съответната година, считано от първи януари 2022-ра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР