Библиотеката в тибетския манастир Сакя е открита през 2003 г.

...
Библиотеката в тибетския манастир Сакя е открита през 2003 г.
Коментари Харесай

Тайната библиотека в тибетския манастир Сакя

Библиотеката в тибетския манастир Сакя е открита през 2003 година Гигантската библиотека съхранява над 84 хиляди свитъци. Тя е зазидана в стена висока 60 м и дълга 60 м.
Повечето от свитъците са будистки, само че има и литературни творби, а също и такива, свързани с историята, астрономията, математиката и изкуството. 
Смята се, че библиотеката е останала непокътната стотици години. С проучването й се занимава китайската тибетска академия на публичните науки.
Много от томовете са изписани със златно мастило.
 Мисли на тибетски учители за един спокоен ден Мисли на тибетски учители за един спокоен ден
В дни, в които сме непрекъснато под стрес, отрицателните вести ни заливат отвред и ни се усеща, че се намираме в невъзможност. В такива...
Манастирът се намира в местността Сакя, на 130 км от Шигаце. Известен е с дългата си история и мощното си въздействие. Наричат го още „ Вторият Дунхуан ” поради скъпите културни реликви, които се съхраняват там.
Манастирът е център на будистката фракция Сакя. Изграден е през 1073 година от създателя на сектата Кончок Гелпо, написа mychinesenow.com.
Най-известният ученик на манастира Сакя е монахът Пагпа. Toй е бил властник на Тибет през XIII век, повреме на монголската династия в Китай. През 1260 г император Кублай Кан назначил Пагпа за нравствен лидер на Тибет, по-късно – през 1265 и за държавен властник.


 В Тибет сътвориха небесен резерват В Тибет сътвориха небесен резерват
В Тибет сътвориха небесен резерват. Площ от 2,5 хил.кв. М е получила изключително статут на охранявана зона от тъмното небе, където астроном...
В архитектурата на манастира се смесват разнообразни стилове – китайски, непалски, индийски, тибетски. Около него е издълбан бездънен трап, който обгръща 45 000 м² повърхност. Основната постройка в Сакя е Сградата на събранието, която е с повърхност 6 769 м² и побира 10 000 души. Покривът й се поддържа от 40 дървени стълба. Най-големите са толкоз дебели в основата си, че трима души, подредени в кръг и хванати за ръце могат да го обхванат.


За един от тях се споделя забавна легенда. Смята се, че стълбът е бил подарен от Кан Кублай на духовникът Пагпа, с цел да помогне в построяването на манастира. Но той бил толкоз огромен, че не могли да го донесат в Тибет. Но когато Пагпа се завърнал в манастира, стълбът вълшебен се появил на настоящето си място.
Манастирът Сакя играе значима роля в историята на Тибет. Тук се решавали религиозните и гражданските въпроси, вземали се решения, които подкрепили културното развиване на Тибет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР