Библиотеката на София посреща празника с представяне на най-новата част

...
Библиотеката на София посреща празника с представяне на най-новата част
Коментари Харесай

95 години Столична библиотека

Библиотеката на София посреща празника с показване на най-новата част от своя книжовен музей „ Бележити българи " - кабинет с персоналната библиотека на Кирил Христов, четене „ Музика и слово за библиотеката ", фотодокументални изложения и арт експозиция.

На 24 октомври 2023 година една от най-старите паметни културни институции в София - Столична библиотека, навършва 95 години от основаването си. Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, съвременен Детски център, цифрова Тийн лаборатория и с най-голямото си благосъстояние - 89-те хиляди читатели. Само за една година Библиотеката на София има близо 22 хиляди нови читатели, 630 хиляди заети книги, 21 хиляди нови заглавия на издания и 500 хиляди визити.

За нашите читатели и консуматори са налични: най-богатият документално-информационен списък за историята на София, електронен азбучник с 250 хиляди тома книги, български и непознати цифрови запаси, просветителни и осведомителни услуги, лични цифрови платформи, измежду които най-новата „ Личната библиотека на Симеон Радев " - част от бъдещия цифров портал на Столична библиотека „ Бележити Българи ".

В тазгодишната празнична арт стратегия акцентите са:

„ Личната библиотека на Кирил Христов ".

Представяне - 24 октомври, 11:30 ч.

Музейната колекция „ Личната библиотека на Кирил Христов " дружно с експозициите на библиотечните сбирки на доктор Константин Стоилов и Симеон Радев са част от литературния музей „ Бележити българи ". Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома книги, най-вече художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и непознати писатели, множеството от тях (260) с подписи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и други

Особено място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов - библиофилското издание „ Чеда на Балкана " (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание „ Избрани стихотворения " (1903) с увод на Иван Вазов, „ Антология " (1922), в която той самият показва творчеството си, първият му алманах публикации „ Бурни години " (1917), юбилейният алманах във връзка 60-годишнината на огромния създател, както и скъпият образец на нещастието „ Франческа да Римини " на Габриеле Д` Анунцио.

Заедно с книжното благосъстояние на Кирил Христов са експонирани и някои негови скъпи документи, измежду които са: персоналната му карта издадена от III софийски полицейски сектор, грамота за избирането му на почетен член на Славянския институт в Прага (1936), приветствен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай юбилея на К. Христов - 02.06.1938 година, писмо от К. Христов до Николай Стойков - шеф на Общинска библиотека - София по отношение на своето подаяние - 20.10.1944 година

Документалната галерия „ Лирикът Кирил Христов " показва огромния български публицист с забавни обстоятелства от житейската и креативната му биография посредством фотоси, шаржове и свидетелства от съвременници.
Фотодокументалната галерия „ Библиотеката на София 95 години в/и Града " в мраморното предверие споделя в фотоси историята на Библиотеката, местата, където тя се намирала улиците и площад „ Славейков ", емблематичното архитектурно и културно благосъстояние на този регион - част от най-стария градски център. Акцент е подложен и върху библиотечните фондове - богатите сбирки от старопечатни и църковни книги, творби на изкуството, дарения от видни персони и политици.

Арт експозиция „ Картини от грамофонните плочи " („ Великите музиканти срещат великите художници " )
Откриване: 23 октомври, 11:00 ч.

Изложбата е формирана от обложки на немското издателство ETERNA. За образното оформление на винилите ETERNA употребява творби на известни художници, като ги обвързва с великите музиканти и основава цели тематични цикли. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са дребна част от „ дуетите ", които посетителите ще могат да видят в изложбата. На вниманието на публиката ще бъдат показани и редки нотни издания на включените в експозицията композитори - издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще имат удоволствието да видят и истинска резонаторна фуния на грамофон от края XIX век, както и сами да слагат на грамофона определената плоча, която желаят да чуят.

„ Музика и слово за библиотеката " - литературно четене.

24 октомври, 12:00 ч., пл. Славейков.

С присъединяване на известни български създатели другари на библиотеката: проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. Музикални поздрави от детска вокална група „ Палави ноти " и някогашния вокалист на група „ Атлас " Георги Арсов.

В празничните дни 20 - 24 октомври всички филиали и Детският център на Столична библиотека ще показват свои арт начинания и просветителни занимания за деца и възпитаници (пълната стратегия може да намерите на ФБ страниците на Детския център и филиалите). Празничните самодейностите за деца и младежи са безвъзмездни и включват хитовата режисура на спектакъл „ Възраждане " „ Ян Бибиян и Дяволчето Фют ", представления на театралната школа на Ирен Кривошиева, уърк шопове за 3D моделиране и виртуална действителност в Дигиталната тийн лаборатория, разнообразни арт работилници, състезания за рисунки и есе.

В Деня на отворените порти 24 октомври посетителите могат да прегледат хранилищата на библиотеката, а от 13:00 до 16:00 часа на всеки кръговиден час ще има екскурзионни турове измежду музейните сбирки с персоналните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, доктор Константин Стоилов.

Всеки искащ може да получи едногодишна безвъзмездна читателска карта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР