Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат,

...
Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат,
Коментари Харесай

Столична библиотека с празнична програма по случай Международния ден на детската книга

Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април 2024 година да отпразнуват дружно Международния ден на детската книга.

Този празник се отбелязва в целия свят не инцидентно на този ден - 2 април е рожденият ден на великия повествовател на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-хубавия детски публицист и художник, които получават Международен златен орден на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни създатели като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен лист попадат и огромните български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.).

Тази година формален хазаин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „ ВЪОБРАЖЕНИЕ ". „ Прекосявайте мо-рета на крилата на въображението " - приканва Ейко Кадоно, изтъкната дет-ска писателка, лауреат на премията Андерсен, създател на тазгодишното посла-ние към децата в света.

„ За най-важните хора на света " е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най огромният в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хиляди тома детски книги, те годишно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хиляди деца и възпитаници до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години самодейностите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се трансформира в идея за доста институции, сдружения и обществени персони, в това число и за Столична библиотека. Библиотеката на София със своите атрактивни културни и просветителни акции и интензивности има водеща роля в приобщаването на многочислена детска и тийнейджърска публика към четенето и книгите. И тази година Столична библиотека като непрекъснат и деен посредник сред книгата и дребните си читатели отбелязва с разнообразни начинания Международния ден на детската книга.

По случай празника Библиотеката на София е подготвила специфична програ-ма. Ето акцентите в нея:

- 10:00 до 11:00 ч. - Щафетно четене на обичани приказки от Андерсен с подарък - специфични „ летящи приказки ", а огромният български стихотворец, създател на детски книги Георги Константинов ще показа новата си брошура за най-малките „ Котка пешеходка ".

- 11:00 до 12:00 ч. - театрално зрелище „ Звездалан и приключението с вулкана Там " с присъединяване на 12 деца от класа на Ирен Кривошиева към школата за театрални изкуства „ Essens " Среща с авторката на книгата Дарина Шопова-Станчева.

- 12:00 до 13:00 ч. - „ Среща с технологиите ". Американският център предлага занимателни игри с роботчета и 3Д химикалки, програмиране и изобразяване на триизмерни фигури на обичани герои от приказките.

- 13:00 до 14:00 ч. -работилница по Ханбок. В работилницата на Корейския ъгъл децата ще изработят кукли от двуцветна хартия и ще научат кои са главните детайли на мъжката и женската обичайната носия Ханбок в Корея.

- 14:00 до 15:30 ч. -Работилница за илюстрация на персонаж от детска книга (Американски център). Децата ще рисуват герои на Уолт Дисни, основани по приказки на Андерсен.

- 16:00 ч. до 17:30 ч. - „ Филмов следобяд в библиотеката " с прожекция на безконечната класика „ Дивите лебеди " по едноименната приказка на Андерсен.

- Изложбата „ В света на птиците ", представяща илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека и едно от най-уникалните албуми в света с ръчно оцветени илюстрации „ Птиците на Америка ".

- Тебеширено празненство на пл. Славейков.

- Награждаване на спечелилите във фотоконкурса, отдаден на героите от книгите за Хари Потър

При хубаво време самодейностите ще се организират извън, на пл. Славейков, при неприятно време - в Детския и Американския център на Столична библиотека.

В празничния ден и в 4 те филиала на библиотеката ще има забавни събития за децата и на всички места дребните участници ги чакат дарове -детски книги. Всички деца, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безвъзмездни читателски карти.

Споделете Международния празник на детската книга с арт самодейностите на Столична библиотека!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР