Би могло да се постигне до напредък в преговорите между

...
Би могло да се постигне до напредък в преговорите между
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Има шанс за напредък в преговорите между Украйна и Русия

Би могло да се реализира до прогрес в договарянията сред Русия и Украйна в днешния ден, доколкото към този момент излязоха известия за някакви предварителни настройки и на двете страни, това съобщи пред Българска национална телевизия вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Това, несъмнено, би трябвало да се ревизира на масата на договаряния. Важното е, че съгласно известия съветската страна е подготвена да се откаже от неуместните си претенции за денацификация и демилитаризация, означи тя.

От друга страна Зеленски заяви, че има подготвеност да беседва за статута на двете републики Донецк и Луганск, както и за неутралния статут на самата Украйна, добави Поптодорова.

" Има нещо доста любопитно, което отново следва да бъде тествано на процедура - че Русия е подготвена да не разисква в този момент статута на съветския език като формален за Украйна, което е едно от настояванията на съветската страна ", разяснява още вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

По думите ѝ, щом се стига до договаряне на конкретика, значи, че страните имат желание да вървят напред.

Обезсърчително и обезпокоително обаче е " смачкването " на изявлението на Володимир Зеленски към самостоятелни публицисти в Русия, което беше неразрешено да бъде представено и даже споменавано в страната.

" Това изявление съдържаше програмата за договаряния, то съдържаше отстъпките на Украйна. Очевидно на Кремъл и на Путин, надлежно, е належащо да се показа пред съветската общност една цялостна, грандиозна победа. Така ще бъде опаковано това съглашение ", сподели тя.

Според нея постигането на съглашение няма да постави завършек на войната сред Русия и Украйна, само че най-малко може да постави края на гибелта и на жертвите.

Поптодорова разяснява и срещата на страните от НАТО от Югоизточна Европа, като посочи, че тя не включваше всички доста нужни водачи от нашето съседство, само че означи, че тя е доста значимо начало на създаване на този районен формат.

" Виждам тази среща на тези четирима водачи като една тухла в един доста комплициран строеж, само че той ще бъде обвързван с това да се обезпечат връзките и в инфраструктура, и в превоз, и в цифрово отношение, и в икономическо отношение, и даже в психическо, тъй като тези хора ще оставят завещание, тъй че идващите да могат да продължат нататък ", сподели още тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР