Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция

...
Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция
Коментари Харесай

Венецианската комисия видя "пропусната възможност“ в проекта на ГЕРБ за Конституция

Би било пропусната опция, в случай че в една нова българска Конституция не бъде заложена опцията основният прокурор да бъде привличан под правосъдна отговорност. Това се споделя в сериозно мнение на Венецианската комисия по отношение на първичния план за нов главен закон на ръководещите от ГЕРБ.

Според решение на Конституционния съд от юли Конституцията би трябвало да разрешава при положение на евентуален спор на ползи премахване на основния прокурор, който да бъде обект на престъпно следствие, се споделя в позицията на Комисията.

В нея се упорства и за основаването на механизъм за без значение следствие, който да не е зависещ по никакъв метод на основния прокурор.

Комисията е на мнение, че компетенциите на прокуратурата отвън престъпното законодателство би трябвало да бъдат сведени до нужния най-малко, а пробационният интервал за младите съдии и прокурори да се отстрани.

Като позитивна стъпка Комисията регистрира отпадането на Висшия правосъден съвет и основаването на два самостоятелни съвета - един за съдии и втори за прокурори и следователи. Същевременно оттова акцентират, че най-малко половината от местата в бъдещия правосъден съвет би трябвало да са на съдии, определени от техни сътрудници от всички равнища на правосъдната система.

Членовете на прокурорския съвет не би трябвало да имат йерархични връзки с основния прокурор и би трябвало да съставляват други правни специалности.

Необходим е и механизъм за излизане от сложни обстановки, когато Народното събрание не може да събере 2/3 от вота на депутатите.

Комисията счита, че понижението на депутатите от 240 на 120 наподобява случайно като брой, без да е направена цялостна оценка на въздействието на сходно деяние върху политическата система на България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР