Би било хубаво да има повече копродукции между Македония и

...
Би било хубаво да има повече копродукции между Македония и
Коментари Харесай

Милчо Манчевски: Хубаво е да има повече съвместни българо-македонски филми

Би било хубаво да има повече копродукции сред Македония и България. Това съобщи в изявление за БГНЕС режисьорът Милчо Манчевски, ръководител на журито на 27 София Филм Фест.

Режисьорът на „ Преди дъжда “ означи, че няма доста взаимни филми, само че самият той работи с българи.

„ Знам за няколко копродукции, за жалост не са доста. Би било хубаво да има повече копродукции сред Македония и България. В множеството от моите филми имахме български членове на екипа, които работеха на разнообразни позиции. Дали като оператори, специалисти по специфичните резултати, каскадьори, само че в никакъв случай не сме имали публична копродукция в някой от плановете ми. Надявам се, че ще променим това. Надявам се в идващия ми план, който се надявам да снима в края на годината или при започване на идната, също ще има публична копродукция с България “, съобщи Манчевски.

Режисьорът е уверен, че културата ще помогне, с цел да се пробие стената, която съществува сред нашите две страни.

„ Това е концепцията на изкуството и културата. Това е нещо, което прави хората по-благородни, по-добри и ни кара да разбираме по-добре себе си и живота “, показа той.

Манчевски показа на фестивала най-новия си филм „ Каймак “. Лентата е македонско-холандско-датско-хърватска копродукция и ще тръгне по екраните в България на 7 април.

„ Каймак “ е любовна история, в действителност две любовни истории, които се преплитат и си въздействат една на друга. Това е любовна история за възрастни хора. Беше ми омръзнало опростеното холивудско отнасяне на любовта, романтиката и възприятията. Опитах се да направя един малко по-изследващ взор към човешките връзки и създадох тази история за две двойки, които живеят близо една до друга и минават през промяна през интервала, който следим в този филм “, сподели режисьорът.

Той дефинира София Филм Фест като фестивал, който чества положителното арт кино.

„ Това е хубав фестивал с фантастични домакини. Кита, Мира, Жана и компания ни карат да се усещаме добре пристигнали в персонален и професионален проект. Чувстваме, че принадлежим към място, което чества положителното кино, арт киното, а такива фестивали в никакъв случай не стигат “, съобщи Милчо Манчевски. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР