bgonairГрипът се скри миналата година, мерките проработиха, тъй като хората

...
bgonairГрипът се скри миналата година, мерките проработиха, тъй като хората
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Лекарството срещу COVID-19 ще се появи чак през 2024 година

bgonair " Грипът се скри предходната година, ограниченията проработиха, защото хората ги съблюдаваха, а не тъй като го нямаше. Производството на грипната ваксина стартира една година преди сезона и се базира на математически модели за разпространяването на избрани варианти. И точно на тези калкулации се планува, че ще има зараза от грип в цяла Европа ", сподели ръководителят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов в студиото на " България заран ". 

Ваксинираните против грип се разболяват по-рядко от Ковид-19, заяви Министерството на здравеопазването.

Според доктор Миндов най-застрашените групи са възрастните хора над 65 години.

" Ваксините са обезпечени и са безвъзмездни. Като количество няма за всички, защото се оказва, че към момента няма толкоз огромен интерес. Аз също поставям и към този момент 60% от имунизациите, които получих, са поставени. При тези антиваксърски настроения чаках хората да се оттеглен, само че се оказа, че възрастните имат един от най-здравия разсъдък. И остават удовлетворени. Казват, че не са боледували предходната година ", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари акцентира, че тези ваксини са целесъобразни за всички.

" Всички хронични болести, които протичат по един или различен метод, могат да се влошат на фона на един грип. Не може да разпознаваем признаците сред грип и Ковид-19, само пробата може да покаже. При грип индивидът още веднъж би трябвало да се изолира, той е инфектиран, само че самото протичане е по-различно. Миналата година имаше огромен интерес към противогрипната ваксина, някои сътрудници не съумяха да я получат. Но количеството тази година е по-голямо ", разяснява още той.

Д-р Миндов показа, че циркулират над 100 вируса и добави, че имунизациите за грип са направени за по-тежките форми и по-бързото разпространяване.

" В момента върви стремително трета имунизация против Ковид-19 при възрастните. Интересът е извънредно огромен, тя също е предложена от Министерството на здравеопазването. А имунизацията за грип не е една, тя всяка година се мени, вариантите също. В Европа се позволява едновременното слагане, само че в България към момента е дефинирана. Законовият период е да се изчака 14 дни от едната до другата ", уточни още той.

Страничните резултати от нея са изнемощялост и температура. Той добави, че има пациенти, които са преболедували Ковид-19 няколко пъти, в това число и имунизирани. И е безапелационен, че нито преболедуване, нито имунизациите ни пазят на 100%. Д-р Миндов посъветва хората да не се лекуват сами с антибиотици.

" Никакво лекарство против Ковид-19 няма да се появи следващата година, на пазара ще е през 2024 година, тогава ще влезе в приложимост ", отсече лекарят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР