БГНЕС В Гранитна зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф.

...
БГНЕС
В Гранитна зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Акценти от брифинга на Щаба

 БГНЕС В Гранитна зала в Министерския съвет министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и Националният действен щаб дадоха брифинг по отношение на разпространяването на COVID-19 у нас, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Ето акценти от изявленията:

Министър проф. Костадин Ангелов: 

Трайна наклонност за повишение на излекуваните на дневна база пациенти в страната - съвсем 1000 на денонощие. 

Заетите кревати са 40%, заетите интензивни кревати - 23%. Цифрите са условни, тъй като сега тече развой за метаморфоза според националния проект. Най-голям % претовареност на леглата има в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

Заразен медицински личен състав - общо 3459, дейните са 1802, от които 1672 са на домашно лекуване, 121 - в лечебни заведения, 9 - в натоварен бранш. 22-ма са умрелите медици - 17 лекари, 2 сестри, 2 санитари, 1 фелдшер.

По 14-дневна заболеваемост в Европа - България е на приблизително място, през вчерашния ден - на 16 място. По 14-дневна смъртност - на 7-мо място през вчерашния ден. Смъртността демонстрира степента на образуване на здравната система и опцията й да се оправя с епидемията. Преди нас по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Полша, Хърватска.

Обявените през вчерашния ден ограничения са артикул на извънредно изчерпателен разбор. Философията е да има ограничаване, което да докара до понижаване на заболеваемостта и ефикасен надзор на заболеваемостта в страната. В учебните заведения при заболяемост 15% от всички възпитаници със признаци ще се минава в електронна среда на образование. Медицинските щабове по области и общини имат възможност да надграждат ограниченията. 

Хората на и над 65 години - стигнахме до тази мярка след извънредно изчерпателен разбор и се спряхме на зелен кулоар от 8 до 10 ч. сутринта. Наясно сме какво следва - заледявания, мъгли, имаме подготвеност да изместим часовете от 14 до 16, зелен кулоар единствено за тях. Ако има скупчване пред магазините, ще го разтеглим като време. В дребни обитаеми места ще бъде в допълнение решено. 

Доц. Ангел Кунчев:

Картата на Европа е идентична, само Финландия е в оранжевата зона. Пандемията продължава да визира континента в извънредно висока степен.

Картата на България демонстрира, че нямаме региони без - заболеваемостта доближи приблизително 518 на 100 000 души.

България е на 14-то място по заболяемост, на 7-мо място по 14-дневна смъртност с индикатор 9.6, т.е. България като страна с най-меките ограничения е със междинни индикатори.

Следим два индикатора:

седмичен брой проби - над 1000 на 100 000 население. Това са средноевропейски числа

седмичната категоричност на тестванията - за първа седмица сподели задържане, т.е. сме в плато. Това е оптимистично.

Препаратите - когато лекарят реши, при избрани показания. Закупуването на лечебни препарати - антибиотици и хранителни добавки, е ненужно и няма да  защищити хората.

Министър Ангелов:

Излекуваните от понеделник до през днешния ден са 2306, а от четвъртък до четвъртък 4767. 

Уважаеми съграждани, сънародници, не се презапасявайте с медикаменти, не купувайте антибиотици, не се самолекувайте. Това е извънредно нездравословно за вас и ваш здраве. Ще донесе тежки последици от антибиотична устойчивост.

В България има задоволително количества от всички нужни лекарства - през вчерашния ден дойдоха 4300 флакона ремдесевир, незабавно изпратихме до всички РЗИ 2000 флакона, през днешния ден още 2500 флакона. 

Лекарствата са изкупени, тъй като в обществените мрежи се популяризират предписания за самолечение. Във Facebook е нещо ужасно, летят предписания, сатурации и така нататък

За бременните - през днешния ден в цялата страна ще има доставка.

Има задоволително количество азитромицин, в допълнение ще бъдат пуснати 60 000 опаковки.

Тези медикаменти не лекуват ковид, би трябвало да се назначи от доктор като част от ограниченията за възобновяване на падналия имунитет.

Кортикостероидът може да докара до гибел, тъй като намалява имунитета, а поради понижението на имунитета човек може да се разболее.

Не е въпрос на липса, а на организация.

проф. Асен Балтов:

Започна реорганизацията на лечебните заведения, МЦ и ДКЦ още от петък предходната седмица се включват заради нараствания брой хора, които желаят да се прегледат.

Реорганизацията продължава, действително при започване на идната седмица ще имаме над 3000 кревати за среднотежки и тежки случаи и 400 кревати за интензивно лекуване. Преобразуването изисква време.

Пациентите със признаци - у дома, в случай че положението се утежни - в болница.

Бързият антигенен тест не е достоверен, би трябвало да се удостовери от PCR тест. През това време пациентът би трябвало да се самоизолира и да не позволява контакти. 

Организацията идната седмица ще бъде на друто равнище.

Плазмата - има антитела, не всички от които стопират развиването на коронавирусната ревизия. Трябва да се потвърдят със специфични китове. Хубаво е да има донори, само че не на всеки може да помогне, в противен случай, може да се утежни положението. 

Ремдесевирът - също има странични резултати.

Приетата терапия в Европа е 2 флакона първия ден, от втория - по 1.

До края на седмицата ще имаме центрове в страната за донорство на плазма. Но плазмата не е панацения

Д-р Георги Гелев, ЦСМП

Намаляването на натиска - усещаме го и ние: през уикенда 500 повиквания денем, 400 през нощта, в понеделник 420-430 денем и по 280-300 през нощта. Увеличава се броят на повикванията за коронавирус, само че понижава броят на приети в болница. Последната нощ: 210 повиквания за коронавирус - от 320 общо, 24 в болница.

Във връзка с пандемията и че медиите се занимават единствено с това, имайте поради, че злополуките не са спрели, инфарктите и инсултите не са намалели, има изгаряния и така нататък, а, когато над 50% от леглата са за коронавирус, се основава недостиг. На фона на естествената заболеваемост от всички заболявания, в този момент се е притурила и коронавирус.

Координационният коронавирус център в Инфекциозна болница е изиграл своята роля. Сега пред всяка болница има фургони за бързи проби, насочването към този момент не е належащо, тъй като хората сами се ориентират и няма потребност от пренасочване на колите за спешна помощ. Насочването ще се прави от районната работа.

Министър Ангелов

Разпределението ще се прави РКЦ-то на Сточна гара /б.а. - за София/. Координационният център ще бъде закрит, защото няма потребност от него.

Доц. Атанас Мангъров

Няма признаци страната да се затваря, ограниченията ще имат нужния резултат. За това заболяване няма окончателно лекуване.

Даването на антибиотици през цялото време, стремежът да се влезе в болница е безсмислено. Хората да спрат с това безумно приемане на медикаменти. Не знам кой измисли, че азитримецинът прави работа

Тези заболели се нуждаят от обгрижване, което в претъпкана болница е мъчно да се реализира. Т.е. хората не престават да си стоят у дома и, когато има неща, които не могат да се създадат в къщи, да бъдат ориентирани към болница. Доболничната помощ би трябвало да бъде включена.

Карантинните ограничения при позитивни случаи е безсмислено. Според данните, всеки трети, който се разхожда, е с коронавирус. Време е да се отпуснем и да действаме медицински.

В Инфекциозна болница прецизните инструкции на РЗИ да бъдат разхлабени, с цел да се усили потенциалът на здравните заведения.

Положителният е бил инфектиран най-малко 4-5 дни преди този момент и още 1-2 дни след теста. Т.е. би трябвало да се огледа на ограниченията по-широко.

В началото говорехме какъв брой тежко, какъв брой комплицирано ще е - да, по този начин е.

Проф. Балтов

Категорично не съм склонен с доцент Мангъров. Ще дам образец: един позитивен заразява 25 индивида от колектива и би трябвало за 14 дни да се затвори цяло поделение. Нашите сътрудници са заразили и други пациенти. Трябва да се съблюдават карантинните ограничения. Всеки да съблюдава карантинните ограничения, самоконтрол и съзнание. Премиерът сподели: " Балтов да се самокарантинира " и Балтов се самокарантинира, никой не се разболя около него. Не е прелестно, само че но няма други инфектирани.

Министър Ангелов

Очакваме да приключат договарянията и регистрацията на имунизациите на европейско равнище. България е декларирала интерес към 3 от първите 6 създадени ваксини.

Българите ще имат достъп, непринудено ще се имунизират, хората над 65 година, с хронични болести и на първа линия.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ще бъде безвъзмездна за всички български жители. Направили сме изследване за настройките.

Премиерът организира постоянно диалог с Урсула фон дер Лайен за имунизациите - до каква степен е стигнало производството, квотите в Европейски Съюз и парите които сме платили.

Министерство на здравеопазването и аз като здравен министър поддържаме непрекъснати контакти със здравните министри от Европейски Съюз. 

Очакваме до 18 ноември да завърши изследването за антигенните проби за достоверността и приложимостта им.

При 600 на 100 000 болни за 14 дни ще има друг метод: 

многопрофилни лечебни заведения 100% за коронавирус и построяването на чисти лечебни заведения. Това е последваща стъпка, до която ние не сме стигнали. Следваме явен проект на деяние. В момента вършим това: разкриваме потенциал над 50%.

Предприели сме някои стъпки - регионалната болница в Благоевград ще стане изцяло ковид болница – към този момент е направено като организация. 

В Пловдив в момента се основава организация. Областният шеф госпожа Каназирева поставя изключителни и неимоверни старания и има цялостната ми поддръжка. Настоявам кметът и Общинският съвет да окажат подпомагане. Там ще бъдат междинни и среднотежки случаи, а при утежняване - наоколо е " Св. Георги " и пациентите ще се транспортират. Г-жа Каназирева има цялостната ми поддръжка. Тя имаше терзания, че в болничното заведение няма интензивно поделение и съоръжение.

От 1 ноември до края на годината всеки персонален доктор ще получи по 1000 лева в допълнение. Затова направихме тези фургони. Очаквахме този напън, само че не можехме да предвидим, че в Сешна помощ на 40 сек. ще има повикване за коронавирус. 

С проф. Мутафчийски се чуваме всеки ден, работи, ще го поканя идващия път и на него да му зададете въпроси. Проф Кантарджиев - също.

Въвеждането на зелен кулоар за хората на и над 65 години до магазини и аптеки е тъй като те са сред най-уязмите, само че са най-дисциплинирани и най-вече се пазят – фанатично съблюдават условието за маските, за което им благодаря. Ако времето стане неприятно, ще бъде уголемен часовия диапазон.

Мерките по тази причина са ограничаващи, преследват единствено медицински цели.

Част от националният проект за битка с коронавирус - сюжети, стъпки, разбори и така нататък, може да бъде показан. Не мога да показва онази част, за която не мога да приказвам.

Препоръчва след позитивен антигенен тест да се направи PCR. Джипито може да издаде болничен лист за 14 дни след бърз антигенен тест. Към сегашния миг нямаме опция и подготвеност да създадем всеобщо тестване, по тази причина ще подчертаваме върху бързите антигенни проби

Най-важното – хората да се изолират, с клинични признаци и с позитивен тест, джипито да им издаде болничен лист, а единствено нуждаещите се – в болница. Джипита ще издават направл за бързи антигенни проби. 

Когато пристигна времето, ще обсъдим дали да въведем спомагателни ограничения. С доцент Кунчев следим потока и заболеваемостта. Никъде в Европа не се вършат всеобщи PCR-и.

След 30 ноември ще бъде издадена нова заповед.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР