БГНЕС В двумесечен срок ВКС ще произнесе решението си за съдбата

...
БГНЕС
В двумесечен срок ВКС ще произнесе решението си за съдбата
Коментари Харесай

След 60 дни ще стане ясно дали Полфрийман ще остане в България

 БГНЕС В двумесечен период Върховен касационен съд ще произнесе решението си за ориста на Джок Полфрийман. Това стана ясно от днешното съвещание на магистратите, които трябваше да решат дали да възобновят делото на австралиеца, пуснат предсрочно от арбитър Калин Калпакчиев, съобщи БГНЕС.

Решенията, които се чакат, са две – дали настояването на основния прокурор е възможно, и в случай че то е възможно – дали делото да бъде обновено.

Самият Джок Полфрийман не участва в правосъдната зала, защото не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В правосъдната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

Докато магистратите заседаваха, пред Съдебната палата се организира митинг с искане Полфрийман да не бъде освобождаван.

Прокурорът по делото и юристът на Полфрийман повториха коментираните към този момент тези. Според прокуратурата правосъдният състав на Апелативния съд погрешно е постановил своя правосъден акт с определение, а не с решение, по този начин го е направил необжалваем. Според юриста правосъдната процедура е такава и предизвести за иден безпорядък, в случай че Върховен касационен съд реши да възобнови делото за предварително освобождение на това съображение, тъй като това ще даде мотив на доста други пандизчии да изискат обновени делата им.

Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на правосъдния състав. Според основния прокурор Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от правосъдния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от положителните характерности за Джок Полфрийман. Според юриста това е единствено едно от многото доказателства по делото.

Тричленен правосъден състав на същата правосъдна инстанция, отпред с Калин Калпакчиев, реши да го пусне преди да е излежал цялостната си присъда, защото реши, че се е поправил, макар отрицателните мнения на управляващите в пандиза и на прокуратурата. Съдът се базира на мнение от ръководителя на Български Хелзинкски комитет Красимир Кънев, който обаче съобщи, че не е изразявал позитивно мнение за Полфрийман, а за активността му в пандиза.

От пандиза Полфрийман беше отведен в Центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, защото не разполага с персонални документи. Към днешна дата Полфрийман има издадени персонални документи и даже платен билет за пътуването си до Австралия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР