bgnes Със заповед на министър Румен Порожанов се забранява груповият лов

...
bgnes
Със заповед на министър Румен Порожанов се забранява груповият лов
Коментари Харесай

Забранява се групов лов на диви свине

bgnes Със заповед на министър Румен Порожанов се не разрешава груповият лов на дива свиня. Тя се издава на съображение член 54, алинея 1 от Закона за лова и запазване на дивеча и след постъпило предложение от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните с №13-1924 от 24.07.2018 година

Приетите промени и допълнения в Закона за лова и запазване на дивеча, които регламентират груповото  ловуване на дива свиня през летните месеци отвън до момента избрания период, включително и в сряда, са незадоволително добре съобразени и съветвани по повод сигурността при провеждането на ловните излети. В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии мощно лимитират видимостта, а респективно сигурността на лова.

Това е сериозна причина за пораждане на произшествия, както за участниците в лова, по този начин и крие опасности за живата и здравето на пребиваващите в гората горски служащи, туристи, гъбари, билкари и други Статистиката демонстрира, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.

Направените промени в Закона за лова и запазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към типовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет  няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния интервал на сърната, а през септември следва и този на благородния елен.

В тази връзка съществува опасност  груповият лов на дива свиня да докара до съществени загуби на главните ловни типове, компрометиране на към този момент контрактувани трофейни ловни излети за доблестен елен от страна на задгранични ловци и съществени финансови вреди.

Като мярка за съкращаване на популацията от дива свиня поради заплахата от пораждане и разпространяване на африканска чума по свинете се предлага усилване на подборния лов от място.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР