БГНЕС Родителите на деца до 14 години, които са вкъщи ще

...
БГНЕС
Родителите на деца до 14 години, които са вкъщи ще
Коментари Харесай

Родителите на деца до 14 години, които са вкъщи ще получат помощ, но има едно условие

 БГНЕС Родителите на деца до 14 години, които са у дома ще получат помощ. Право на нея обаче имат фамилии с приход от 975 лева на човек.

Родителите на деца до 14 години, които не посещават учебно заведение, детска ясла или градина заради въведените противоепидемични ограничавания, имат право на месечна целева помощ при положение, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, защото не могат да работят отдалечено, нямат опция да употребяват заплатен отпуск и не са в болнични. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика.

За фамилии с едно дете размерът на помощта е еднакъв на минималната работна заплата – 650 лева За фамилии с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лева Конкретната й стойност се дефинира за всеки месец поотделно съгласно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничавания, които не могат да надвишават дните, в които работещият родител употребява неплатен отпуск.

В случай, че отдалеченото образование е въведено за период над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в цялостния й размер. Ако рестриктивните мерки са за период от 6 до 10 работни дни от месеца, за фамилии с едно дете размерът на помощта е 325 лева, а за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лева При въведени ограничавания до 5 работни дни от месеца за фамилии с едно дете размерът на помощта е 162,50 лева, а за фамилии с две деца - 243,75 лева

Помощта се отпуска на фамилии, в които междинният приход на човек през месеца, в който учебните заведения, детските ясли или градини са затворени поради Ковид-19, е по-нисък или еднакъв на 150% от минималната заплата или 975 лева Това значи, че с цел да има право на такава поддръжка от страната семейство с едно дете би трябвало да има общ приход до 2925 лева, а с две деца – до 3900 лева

Право на такава финансова поддръжка имат родителите, които са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лева Помощта може да се употребява и от самоосигуряващи се, които не могат да работят заради противоепидемичните ограничавания.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция " Социално подкрепяне “ по сегашен адрес най-късно до края на месеца, идващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние.

От въвеждането на помощта през септември 2020 година досега от нея са се възползвали 53 294 фамилии. С актуализацията на държавния бюджет бяха обезпечени в допълнение 30 млн. лева за погашение на целеви помощи за родители на деца до 14 години, с което общият бюджет на мярката за 2021 година беше повишен на 103 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР