БГНЕС Протест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес по

...
БГНЕС
Протест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес по
Коментари Харесай

Варненският съд произнесе само една ефективна присъда за делото по срутването на хотел Вероника

БГНЕС Протест против присъдата на Варненския областен съд, произнесена през днешния ден по делото за събарянето на хотел " Вероника “ в курорта Слънчев ден, ще внесе Окръжната прокуратура във Варна. С обвинителен акт на съд бяха предадени седем виновни лица за гибелта на служащите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, взели участие в събарянето на хотела.

След траяло 2 години следствие Окръжната прокуратура във Варна упрекна седем души в без значение съпричиняване гибелта на 4 служащи  лице заради немарливо осъществяване на строително-ремонтни работи - закононарушение по член 123, алинея 3, предл. 2, по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс. Независимото съпричиняване е комплициран причинно-следствен развой, при който нарушаването на всеки един от подсъдимите е причина за нарушаването на идващия в строителната верига.

Днес Варненският областен съд произнесе единствено една ефикасна присъда – за Георги Г. като в действителност подизпълнител на " Бултранспорт груп “ ЕООД, като го осъди на 3 години отнемане от независимост дейно при общ затворнически режим. Пламен Н. от компания " Бултранспорт груп “ ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безвредни изискванията на труд и отговорник на обект " Вероника “, получи условна присъда за период от 3 години с 5-годишен изпитателен период.

Строителният надзирател Валентин П. от компания " Инекс консулт “ ООД, съветник и изпълняващ строителния контрол и координатор по здравословни и безвредни условия на труд по контракт, подписан сред " Инекс консулт “ ООД като реализатор и " Международен панаир Пловдив “ АД като възложител, беше оневинен.

Оправдани от съда бяха и Мехнур М., механически началник на обекта от страна на строителя " Планекс “ ООД, експертката по строителен контрол Виолета Д. в " Инекс консулт “, инспекторът по здраве и сигурност в " Планекс “ ООД и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Т, и Йовко Р., който набирал служащи за събарянето на хотела.

Тежката трудова акцидент, лишила живота на четиримата служащи след рухването на постройката, се случи на 8 април 2015 година Като причина за гибелта им съдебномедицинската експертиза уточни тежки и несъвместими с живота контузии, като гибелта е била неизбежна и е настъпила незабавно.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна ще бъде импортиран посредством Варненския областен съд в Апелативния съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР