БГНЕС Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от

...
БГНЕС
Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина един от най-богатите бизнесмени от български произход

 БГНЕС Почина канадският предприемач от български генезис Игнат Канев, оповестиха от семейството му.  До момента не са известни повече детайлности към гибелта му. Игнат Канев е един от най-богатите българи оттатък океана, като положението му се прави оценка на над 1 милиард $. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи.

Няма финансовата опция да учи, а е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През 1951 година зарязва бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където стартира работа в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания. До момента на гибелта си Канев се трансформира в един от най-крупните предприемачи в строителния бизнес в Канада.

Канев е прочут и като огромен човеколюбец – подарява средства най-вече за обучение и опазване на здравето.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща голямо количество просветителна и бизнес литература в Русенския университет " Ангел Кънчев “ в поддръжка на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 година дава два милиона лв. (половината от нужната сума) за построяването на съвременен конферентен комплекс към университета, наименуван на негово име " Канев Център “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР