БГНЕС Най-негативният сценарий, който разглежда правителството е спад на икономиката с

...
БГНЕС
Най-негативният сценарий, който разглежда правителството е спад на икономиката с
Коментари Харесай

Горанов: Данъците няма да се увеличават

 БГНЕС Най-негативният сюжет, който преглежда държавното управление е спад на стопанската система с 3% и недостиг от 3,5 милиарда лв. и актуализацията на бюджета, която предлага е създадена точно при него.

Ако рестриктивните мерки, свързани с пандемията продължат повече от 3 месеца, възобновяване на предкризисните равнища евентуално ще завърши чак в края на 2021 година, призна финансовият министър Владислав Горанов.

Той добави, че все още не може да се каже какъв брой е изгубила стопанската система през двете седмици на непоколебим режим поради COVID-19. Въпреки че страната се готви да вземе нов дълг, данъците няма да се усилят, даде обещание Горанов.

" Когато стопанският живот страда натоварването с спомагателни тежести няма да му усъвършенства положението “, призна той.

А към този момент упованията са за нарастване на безработицата с два процентни пункта.

Финансовият министър разяснява, че пандемията прави все по-трудно прогнозирането на световната стопанска система и нашата, само че е ясно, че авансово плануваните растежи в бюджета, няма да се осъществят. Освен сюжетът за спад на стопанската система с 3%, има още два – за нулев напредък и за напредък 0,27%.

" Очакваме понижение на приходите с 2, 4 милиарда и увеличение на разноските “, сподели още Горанов.

" Заради това и с цел да се обезпечат спомагателни фискални буфери предлагаме нарастване на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарда лв. до 10 милиарда т. е. 7, 8 милиарда нов евентуален дълг “, посочи той.

По думите му държавното управление се приготвя за всички варианти - и за външен, и за вътрешен дълг.

" Всички тези ограничения имат за цел да подсигуряват, че страната има задоволителна ликвидност да действа и да извършва отговорностите си. Консервативното обмисляне и положителната фискална политика през последните години дават опция и в този момент да реагираме, само че ние би трябвало да сме готови за стагнацията, в която можем да се окажем “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР