БГНЕС МТСП подготвя постановление на МС по отношение на наредбата за

...
БГНЕС
МТСП подготвя постановление на МС по отношение на наредбата за
Коментари Харесай

МТСП предлага да няма такси за социални услуги за хора с увреждания

 БГНЕС МТСП приготвя разпореждане на Министерски съвет във връзка с наредбата за таксите за обществените услуги. С него хората с увреждания, които посещават дневни центрове, за социална поддръжка или за обществена рехабилитация, няма да заплащат такси до момента в който трае изключителното състояние. Това заяви в изявление за БГНЕС заместник-министърът на труда и обществената политика Адриана Стоименова.

" Има хора с увреждания, за които макар опциите за отдалечена работа със експерти и макар помощта на близки или родственици имат усложнения при приемане на услугите. Не всички хора на този стадий се оправят с цифровите умения. Поради това считаме, че хората би трябвало да бъдат подкрепени. Търсим решения и гледаме да намерим тези гъвкави форми, с които да бъдем оптимално потребни ", споделя Стоименова.

Към този миг хората с увреждания получават всички заплащания, свързани с пенсиите си. " Финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания също не е прекъснала своите заплащания. Това е поддръжка както за хората с увреждания от 50 до 70%, по този начин и за тези с по-тежки увреждания и с непозната помощ. Сумите варират от 25,41 лева до 206, 91 лева "

Заместник-министърът заяви, че съгласно доклад на Агенцията за обществено подкрепяне от януари до март 2020 година са усвоени 123 484 000 лева Това е финансова поддръжка за 658 493 лица с телкови решения. " Хората с увреждания не престават да получават поддръжка във връзка с използването на безвъзмездни винетки, целеви помощи за механически помощни средства, за ремонт на моторни транспортни средства, за заплащане на общински наеми, както и за картите за градски превоз ", означи Адриана Стоименова.

Не е спряла поддръжката и по Закона за персоналната помощ. " Новоподадените заявки за достъп до механизма се преразглеждат от Агенцията за обществено подкрепяне в отдалечен режим по телефона, тъй че спомагателната обществена оценка да бъде осъществена в точния момент и да не се стопира достъпа на лицата ".

За януари изплатените средства за персонални асистенти възлизат на над 13,8 млн.лева. Трудовите контракти към края на февруари са над 23 942 или общо над 28 млн.лв. за покриване на дължимите заплати и осигуровки на персоналните асистенти.

По отношение на държавните такси и данъчно-осигурителни закони, където има облекчение за хората с увреждания също не са спрени, посочи заместник-министърът. " По Закона за персоналната помощ следва правенето на разбор за това по какъв метод работи самият закон, дали е фактически потребен на хората с увреждания. Този разбор се създава от МТСП и ще бъде импортиран в Народното събрание в период до 30 юни. Министерството взаимно с Агенцията за обществено подкрепяне търсеше механизъм, по който да не се стопира достъпът до използването на значими обществени услуги за хората с увреждания и освен. Услугите работят и за всички групи в неравностойно състояние – това са деца, възрастни хора, дами претърпели принуждение ".

Има няколко стъпки, които следва да извървим във връзка с Закона за персоналната помощ, маркира заместник-министърът. " Постъпват сигнали както от жители, по този начин и от организации на хора с увреждания за негови недостатъци. Имаме мнения от Агенцията за обществено подкрепяне, Сдружението на общините, като главните рецензии са за качеството на самата услуга или във връзка с метода, по който би трябвало да бъде направен контракта с персоналния помощник – да не е тъкмо трудов. Ето за какво анализът, който вършим, е доста значим.

Второто нещо, върху което сме се съсредоточили е плавното прекосяване на даването на техническите помощни средства (инвалидни колички, декупитални дюшеци, проходилки и др.) от Агенцията за обществено подкрепяне към НЗОК. По този въпрос сме в напреднала фаза ", разкри Стоименова

" Включих се в една благотворителна идея на Министерството. Екипът ни реши доброволци психолози да дават прочувствена поддръжка на горещата телефонна линия на МТСП. С всеки минал ден от ден на ден хора се обаждат, с цел да чуят просто добра дума, да бъдат успокоени. Това, което вършим като екип и експерти, е да намерим решения за всеки един случай съгласно опциите и силите, които имаме. Важното е да бъдем спокойни и да съблюдаваме здравните рекомендации. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР