БГНЕС Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович

...
БГНЕС
Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович
Коментари Харесай

Препоръчаха ни да не изселваме ромите принудително

 БГНЕС Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович предложи ромите в България да не бъдат изселвани наложително. Това стана ясно от мнение на Миятович, показано във вторник до Съвета на министрите на институцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

То е обвързвано с осъществяването на решение от 2012 година на Европейския съд по правата на индивида във връзка изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в известие на Съвета на Европа. Според съда това деяние е в нарушаване на правото на персонален и фамилен живот.

Миятович сподели, че насилствените изселвания може да доведат до нарушавания на разнообразни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат старания за справяне с необятно публикуваните предубеждения и институционалния расизъм по отношение на ромите.

Според комисаря съществуват доста спънки пред достъпа на ромите в България до обществени жилища, в това число поради публичната опозиция. " Властите би трябвало да избегнат наказателния метод и да стартират да преглеждат въпроса с жилищата на ромите съгласно интернационалните условия за правата на индивида ", сподели Миятович.

България беше подложена на критика неотдавна и поради езика на омразата против ромите. В последния си отчет за страната Европейската комисия приканва управляващите за “енергична реакция против този феномен, в това число и когато словото на омразата се изрича от високопоставени политици ".

През май българското държавно управление беше призовано да спре да употребява тирада на омразата и да организира полицейски интервенции за да лимитира напредването на поданици на ромски квартали в страната. Призивът пристигна от двама специфични докладчици на Организация на обединените нации по въпросите на расизма и малцинствата.

Позицията на международната организация беше във връзка слагането на полицейски контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на ромски квартали в София, Ямбол, Сливен, Нова Загора и Казанлък в опит жителите им да бъдат спрени да излизат отвън тях. Тези ограничения бяха въприети от държавното управление поради обособени случаи на инфектирани с ковид в махалите. Това докара и до напрежение в столичния кв. " Факултета “ в средата на април.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР