БГНЕС Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да

...
БГНЕС
Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да
Коментари Харесай

Родените след 1959 г. ще избират как да получат втората си пенсия

 БГНЕС Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия. Това дефинитивно записа Народното събрание с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, оповестява БНР.

До 2025 година лицата, които са се осигурявали в допълнение в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да трансферират насъбраните по партидата си пари в Националния застрахователен институт и по този начин ще получават пенсия единствено от Национален осигурителен институт. Този интервал ще се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

Българска социалистическа партия изрази запаси във връзка с планувания гратисен интервал.

Социалистите настояха да отпадне гратисния интервал, в който хората да вземат решение дали да трансферират втората си пенсия. Това съгласно Георги Гьоков може да ощети обезпечените лица:

" Пет години са прекомерно огромен период и могат да настъпят какви ли не промени. Другото е лотария “.

Председателят на обществената комисия от Движение за права и свободи Хасан Адемов предизвести, че опцията   обезпечените лица когато и да е да трансферират средствата си от самостоятелните си партиди в Национален осигурителен институт и назад не дава отговор на техните ползи:

" Много по-важно е за тези, които заплащат, в тази ситуация частните пенсионни фондове, да имат предвидимост. Трябва да бъдат обезпечени вноските на обезпечените лица “.

Разписаните три метода на приемане на втора пенсия – пожизнена, разсрочена или еднократно погашение на партидата, са значими, защото от есента стартира всеобщо погашение на средства на родените след 31 декември 1959 година, когато близо 17 000 дами ще получат пенсии от втория дирек.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР