БГНЕС Дива свинщина! Да, точно това видях на 15 август, на

...
БГНЕС
Дива свинщина! Да, точно това видях на 15 август, на
Коментари Харесай

Ути възмутен: Това, което видях по Черноморието, е една дива свинщина

 БГНЕС Дива скотщина! Да, тъкмо това видях на 15 август, на Успение Богородично, на великия български див плаж - перлата на Северното Черноморие сред Крапец и Дуранкулак. Там, където от хилядолетия птиците намират място да снесат, да излюпят своите дребни и да летят по белия свят. Там, където Дуранкулашкото езеро граничи с морето единствено с тънка пясъчна коса. Там, където през тази година станах очевидец и свидетел на следната картина. Само си представете… великите пясъчни дюни (апропо изключителна държавна собственост), влажните зони и близките горички са се трансформирали в Свин City. Как наподобява този мегаполис от диво къмпингуващи? Нека ви разкажа…, започва отвореното си писмо Ути Бъчваров, оповестено от " “.

" Представете си сред 2 и 3 хиляди автомобила, спрени, където могат, както могат или по-скоро докъдето са стигнали. Не по-малко палатки, каравани, кемпери и всевъзможни други устройства, които гордо са сгазили, покрили и окупирали всичко до самия бряг. Малките горички безстрашно са изсечени, за да могат къмпингуващите да намерят сянка. Останалото почиващо общество се е разположило на всички места.

Първа линия - онази, която на други места по Черноморието бе брутално бетонирана, тук безмилостно е заградена от караваните и кемперите. Между тях са разпръснати палатки от всевъзможен размер и възраст. За да е още по-цветиста тази картина, на най-високото място има и beach бар, от който жизнерадостно вие чалга. Да не забравяме и татуираните батки, които през погледа на своите Ray-Ban-и самоуверено яхат АТВ-та и кросови мотори, с които газят във водата и из дюните. За да изкарат някой лев за лятото, тук има и орнитолози, които провеждат групи, с цел да следят живота на дивите и редки птици. Естествено, в този цивилизационен колапс са полегнали и друсани и пияни младежи. Абе, изобщо... Имаме всичко, с цел да ни е гот ".

" Точно там, където са сакралните влажни зони, местообитания на чудни птици, са се разположили и четири кайт учебни заведения. Минават джипове, ръмжат мотори. В цялото това  " радостно " общество има и задгранични посетители – румънци, чехи, молдовци, които също, измествайки птиците, са се настанили на дюните. Да ви кажа честно… това наподобява на зле проведен бежански лагер. Само си представете къде тези 3 - 4 хиляди индивида вървят по огромна, междинна и дребна потребност и къде изливат помията от своите тенджери и газови котлони. Ако преди време тук плуваха лебеди, гордо размахваха криле застрашени типове, крякаха диви патки, то в този момент прелитат батки. Но не с орнитоложки пръстени, а с ланци ".

" ЕХО, ЕХОООО?! Къде сте,  " Зелени Балкани " и други непримирими НПО-та, защитаващи по всевъзможни стратегии и грантове блатните кокичета, пясъчните лилии, усмихнатите качулати сови и така нататък? Къде сте, благи родни бюрократи, министерства на екологията, на туризма, на опазването на здравето, на горите? Това тук е същинска филантропична рецесия, екологична миазма… Къде са вашите предпазени зони и устойчиви трендове за запазване на неповторимата българска природа и скотски типове? ".

" Това, което видях, е ДИВА СВИНЩИНА. Парадоксално е да се приказва толкоз доста против изгубения парадайс на нашето Черноморие поради бетона. Това тук е доста по-страшно и безмилостно. Няма да диря аргументите за това какво вършат там така наречен почиващи - поклонниците на толкоз модерното понятие  " диво къмпингуващи ". Няма да диря пояснения за какво си предизвикват това. Само желая да запитвам всички останали за какво го предизвикват на нас и на последните останки от дива българска природа. И както се написа в старите хроники, това видях аз, Ути Бъчваров, на Успение на Пресвета Богородица. Видяха го и очите на моите две деца, на които аз бащински споделих, че ме е позор ", завърва своя разбор паметният готвач.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР