БГНЕС Чрез Върховна административна прокуратура (ВАП), Окръжна прокуратура-Бургас сезира Министерство на

...
БГНЕС
Чрез Върховна административна прокуратура (ВАП), Окръжна прокуратура-Бургас сезира Министерство на
Коментари Харесай

Прокуратурата сезира 3 министерства за незаконно строителство на Смокиня и Каваци

 БГНЕС Чрез Върховна административна прокуратура (ВАП), Окръжна прокуратура-Бургас сезира Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на туризма (МТ) да подхващат нужните дейности по отношение на установеното нерегламентирано строителство на плажовете " Смокиня-Север “ и " Каваци-Юг “.

На 12 април Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след изявления в медиите, касаещи разораване на пясъчна линия на плаж " Смокиня “, общ. Созопол. По реда на надзора за правда бяха предоставени инспекции на способените органи да подхващат контролиращи ограничения за съблюдаване на ЗУЧК, Закон за биологичното разнообразие, Закон за опазване на околната среда, Закон за защитените територии, Закон за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове, както и по отношение на потребността от предотвратяването на нарушавания и запазване на обектите за отбрана, предмет на запазване на предпазените територии.

По време на инспекциите бяха установени административни нарушаване, наложени бяха наказания и бе формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по чл.278в от Наказателен кодекс, оповестиха от прокуратурата.

Въз основа на констатациите и след изчерпателен разбор на получените досега от способените контролни органи данни и на съображение член 145, ал.3 т.6 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Окръжна прокуратура-Бургас посредством ВАП, сезира Министерство на регионалното развитие да уточни законоустановени дейности по реда на Закон за устройство на територията по отношение на установените и осъществени нерегламентирани строителни действия на територията на плажната линия на морски плаж " Смокиня-север “ и " Каваци-юг “.

Следва Министерство на регионалното развитие да предприеме незабавни дейности по чл.57а Закон за устройство на територията по премахването на преместваеми обекти, осъществени по издадени Разрешения за слагането на преместваеми обекти, невлезли в законна мощ.

Министерство на регионалното развитие би трябвало да реши взети ли са всички съответни ограничения, относими към осъществяване на отговорностите, произлизащи от законовата наредба, касаеща преместваемите обекти по реда на  чл.56 и чл.57а Закон за устройство на територията, както и Наредбата на община Созопол по чл.56, ал.2 Закон за устройство на територията. Компетентността на длъжностни лица от общинската администрация произтича от чл.56, ал.2, чл.57а, ал.2 и чл.223, ал.2 от Закон за устройство на територията.

Трябва да се реши спазени ли са нормите на Закон за устройство на територията и Наредба № 6/24.02.2014 година за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към преносната или към разпределителните електрически мрежи, касаещи преместваемите обекти на територията на морски плаж " Смокиня “, попадащ под юрисдикцията на община Созопол.

Прокуратурата сезира Министерство на околната среда и водите, съгласно пълномощията си, да уточни законосъобразността на осъществяваните действия на територията на  плажната линия на морски плаж " Смокиня-север “ и " Каваци-юг “ в Созопол.

В случая, при посочените  установени нарушавания, следва срочно изговаряне от страна на Министерство на околната среда и водите за съществуването на хипотезите на Глава шеста от ЗЗТ - чл.78 и 79 и 81, както и по чл.155, ал.2 Закон за опазване на околната среда - налични учредения за предоставяне на наставление за прекратяване на съответни действия застрашаващи или увреждащи територията на морските плажове " Смокиня-север “ и " Каваци-юг “, попадащи в рамките на предпазена зона. При установени нарушавания от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда да се уточни неотложно налагането на ПАМ по чл.60 Административнопроцесуален кодекс.

Окръжна прокуратура-Бургас, посредством ВАП, сезира Министерство на туризма да уточни одобряването на нова скица, по реда на чл.13, ал.3 ЗУЧК за слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на морските плажове - " Смокиня -север “ и " Каваци-юг “, в това число употребената спомагателна комерсиална повърхност по чл.10, ал.8 ЗУЧК. МТ следва да съобрази с регламента на Защитена територия, дефиниран изключително в параграф 33 и сл.от ДР на Защитена територия по отношение на възможното одобрение на новата скица. Министерството на туризма следва да наблюдава по какъв начин се съблюдават договорите за концесия на морските плажове " Смокиня-север “ и " Каваци-юг “.

Информацията за подхванатите дейности, с които са ангажирани трите министерства, би трябвало да се заключи в отчет и да се изпрати на ВАП и прокуратурата в Бургас в период до 23 юли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР