БГНЕС Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти

...
БГНЕС
Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с нареждане: Дистанцията вече да е 2,5 метра, а маските да са FFP2

 БГНЕС Британският вид на ковид е сред 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави доста по-лесен за предаване. Ако до момента дистанцията е била 1,5 м, в този момент би трябвало да стане 2,5 м, в случай че сте носили елементарна маска, в този момент би трябвало да носите - FFP2. Маса ограничения, които не постоянно има по какъв начин да се осъществят.

Това съобщи в " Денят стартира " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му, разновидности ще има непрестанно, само че хубавото е, че имунизациите въз основата на кръстосания имунитет, все пак пазят от тежко протичане и смъртност.

PCR е златен стандарт, в случай че желаеме да сме сигурни, че не пропущаме случай, това е проучването, което ни дава цялостна гаранция. Бързите проби са за облекчение на жителите, само че за задачите на граничния надзор доста малко са страните, които одобряват и бързите проби, множеството изискват PCR проби и към този момент това ще остане по този начин, означи Кунчев.

Според него, недоволството на хората в Босилеград и Цариброд, за които нощес Българска национална телевизия описа, е заслужено. А точно: сънародниците ни там работят и учат у нас, само че поради рестриктивните мерки би трябвало да заплащат всяка седмица или даже всеки ден за PCR тест.

" Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, с цел да могат тези хора да продължат естествения си метод на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с управлението на Гранична полиция, с цел да определим точните пунктове на прекосяване и режима на прекосяване на тези служащи, да има тъждественост, да няма случаи като посочения, би трябвало да има цялостна изясненост и по-малко да пречим на тяхното придвижване ", безапелационен беше доцентът.

Главният държавен здравен контрольор изясни, че е доста постоянно пандемиите протичат по подобен метод - с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е следило и при птичия и свинския грип, а 2018-2019 година и при испанския грип.

" Това е характерност на епидемиологичния развой при един въздушно-капков вирус, върху тая характерност се наслагват и други неща - какъв брой са преболедували, какъв брой са имунизирани, какви са ограниченията и дали се съблюдават. Нашата концепция не е да плашим някого, а да предупредим, че наклонността върви към повишение и толкоз по-важно е спазването на ограниченията ", безапелационен беше Кунчев.

Според него, разхлабването на ограниченията е било доста деликатно - единствено с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна неправда.

" Опитваме се да избегнем обществения темперамент на мола, не комерсиалния. Ако защитата в действителност следи да няма скупчване и да се съблюдават разпоредбите, рискът не е чак толкоз огромен ", сподели доцентът.

Постепенното нарастване на случаите в този момент не е резултат от връщането на учениците, в случай че има такова въздействие, то ще се усети след 7-10 дни, съобщи той. Не е повода и отварянето на моловете, то беше предстоящо, в Западна Европа то е в доста високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме готови.

Кунчев съобщи, че никой не се бърка на решенията на щаба, само че е обикновено и да се вслушват какво се случва в стопанската система, " обикновено е да чуваме и тегобите на обществения министър, който вижда какъв брой доста хора остават без работа, ние сме жители на тази страна и не ни е безразлично какво се случва ". Има продан на отзиви. Няма напън.

Една пандемия от въздушно-капкова зараза не може да бъде спряна. Нито с ограничения по границата, нито с ограничения вътре в страната, само че може да бъде държана под надзор, с цел да не срине здравната система.

Доцент Кунчев съобщи още, че установяване на дата на изборите е било пълномощие на президента и той се е възползвал от него.

" Оттам нататък, дали с повече или с по-малко заболели, избори ще има и те ще се проведат. Но ще бъде много по-трудно за нас провеждането им преди доста огромен брой заболели и огромен брой карантинирани. 4 април е към момента надалеч, дано забележим какво ще стане през февруари ", добави той.

Главният държавен здравен контрольор сподели, че в случай че се утвърди и четвърта ваксина против ковид, едвам тогава ще има някаква опция за избор, само че единствено в лимитирани категории.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР