БГНЕС Бившият ректор на медицинския университет в София - Ваньо Митев,

...
БГНЕС
Бившият ректор на медицинския университет в София - Ваньо Митев,
Коментари Харесай

Окончателно: Бившият ректор на Медицинския университет в София е оправдан

БГНЕС Бившият ректор на медицинския университет в София - Ваньо Митев, е почтен по всички обвинявания за злоупотреби. Това реши на втора инстанция Апелативният съд.

Сагата стартира преди две години след инспекция на просветното министерство. Митев беше упрекнат, че поради неизгодни покупко-продажби и спор на ползи е ощетил висшето учебно заведение с над 1 млн. лв..   През 2016-та тогавашният министър на образованието Меглена Кунева твърди, че има  съществени злоупотреби в работата на някогашния ректор акад. Ваньо Митев.

Софийската градска прокуратура повдига на Митев редица обвинявания. Сред тях са нелегално образование на студенти в чужбина, командировки до екзотични дестинации като Хавана и Чили и нарушавания при осъществяване на публични поръчки като покупка на длъжностен автомобил за над 150 хиляди лв.. В края на октомври Апелативният съд оправдава някогашния ректор по всички обвинявания.

  " Присъдата е на втора инстанция, прокуратурата, която може да апелира или да не апелира не е Софийска градска прокуратура ", съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. В 15-дневния период апелативните прокурори не стачкуват решението на съда и по този начин делото публично завършва.

  " След две години и половина страдания не може да не съм удовлетворен от това решение на съда. 16;16 Две години бях анатемосван и апетитен с пръст ", разяснява някогашният ректор Ваньо Митев. От решението излиза наяве, че съдът не е взел под внимание  одита на МОН.

" Съдът упреква одита в необективност.  Един одит, който е напълно манипулиран. Аз не им се дразня на специалистите, тъй като знам от тях, че върху тях е оказван огромен напън. Въпросът е дали ще смеят да го кажат обществено ", сподели още Митев.

На инспекцията на специалистите от МОН са били основани дребна част от обвиняванията, обявиха от ведомството.

" Що се отнася до това, което беше установило министерството в одитния отчет, всички рекомендации са изпълнени след това от страна на управлението на МУ ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според Митев всички обвинявания са добре проведена акция против него.

По всички обвинявания е оневинен и основният секретар на МУ - Алексей Алексеев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР