БГНЕС Бившият посланик на САЩ в България и един от съавторите

...
БГНЕС
Бившият посланик на САЩ в България и един от съавторите
Коментари Харесай

Пардю: България много греши с малтретирането на Северна Македония

 БГНЕС Бившият дипломат на Съединени американски щати в България и един от съавторите на Охридското съглашение в Македония Джеймс Пардю съобщи в изявление за локалната редакция на Deutsche Welle, че София няма право да " малтретира " Скопие с исторически претенции, предава Агенция " Фокус ".

DW: Като някогашен дипломат на Съединени американски щати в България и един от основателите на Охридското съглашение, вие добре познавате Балканите. Следите ли актуалното напрежение сред София и Скопие? Каква е вашата оценка и каква е формалната позиция на Държавния департамент?

Пардю: Проследявам събитията на Балканите. И се усещам непосредствен както с България, по този начин и със Северна Македония. Мисля, че е неточност българското държавно управление да блокира процеса, който ще докара до присъединението на Северна Македония към Европейския съюз. България би трябвало да бъде бранител на участието на Северна Македония в Европейски Съюз, а не съперник. Защото влизането на Северна Македония в Европейски Съюз е част от дълготрайния народен интерес на България.

Сигурен съм, че Държавният департамент поддържа бързото разрешаване на проблемите сред България и Северна Македония, макар че тематиката визира основно Европейския съюз и неговите членове.

DW: Какъв може да бъде изходът от обстановката? Възможно ли е двете страни да реализират съглашение скоро?

Пардю: Дългосрочният народен интерес на България е да има положителни и партньорски връзки със съседите си в условия на общи демократични полезности. Членството в Европейски Съюз предизвиква това. България и доста хора в Северна Македония имат обща история и просвета, само че България е по-напреднала нация и има преимущество с участието в Европейски Съюз при постигането на задачите си. Двете страни са естествени съдружници и могат да работят дружно за проспериращо бъдеще, в случай че извърнат тил на някои от по-малко значимите въпроси.

Националистите в България следиха по какъв начин Гърция употребява участието си в Европейски Съюз, с цел да окаже напън върху Северна Македония. И те взеха решение да приложат същата тактика. Но времето за малтрериране на Северна Македония отмина.

Въпросите на историята и езика не са задоволително значими, с цел да оправдаят враждебните връзки сред двете страни. В последна сметка Северна Македония е суверенна страна. И никоя страна не би трябвало да има право да принуждава друга нация да трансформира историята си. Нека историците и специалистите да изяснят противоречивите моменти във времето. Междувременно София би трябвало да поддържа, а не да блокира кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Всичко останало е недалновидно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР