БГНЕС България играе голяма роля в руските шпионски афери на Балканите

...
БГНЕС
България играе голяма роля в руските шпионски афери на Балканите
Коментари Харесай

България играе голяма роля в руските шпионски афери на Балканите

 БГНЕС България играе огромна роля в съветските шпионски афери на Балканите и опита на Русия да разпростре въздействието си в района, се споделя в разбор на Димитър Бечев, оповестен на уеб страницата на арабската телевизия " Ал Джазира “. Материалът е озаглавен " Шпионската война на Русия на Балканите “.

Бечев напомня случая с отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година, в който бе открит аналог с сходен случай с присъединяване на българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

Три години по-рано, през април 2015 година, той изпада в кома, откакто е токсичен с незнайно вещество. Синът му и чиновник на компанията му също се разболява и двамата са лекувани в интензивно поделение.

" Въпреки че българските управляващи започнаха следствие по случая, те го затвориха през 2016 година заради липса на прогрес “, написа Бечев. И продължава:

" Намирайки подобие в тази ситуация със Скрипал, Гебрев сигнализира българските управляващи. Той счита, че е бил атакуван поради желанието си да придобие българска оръжейна фабрика и че в отравянето му са забъркани съветски сътрудници на ГРУ, евентуално свързани с негов съперник. Българските правоохранителни организации и държавното управление обаче реагират постепенно, както и прокуратурата под управлението на основния прокурор Сотир Цацаров, за който се твърди, че има близки връзки с съветския му сътрудник Юрий Чайка “.

По-нататък се оповестява, че за разлика от множеството други членове на Европейския съюз и НАТО и страни от Западните Балкани като Албания, Северна Македония и Черна гора, България е отказала да експулсира съветски дипломати по случая Скрипал. “Обикновено тези случаи не са такива, каквито наподобяват ", цитира тя коментар на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

" Но в този момент София се трансформира “, акцентира Бечев.

В поддръжка на това напомня повдигнатото обвиняване за опит за ликвидиране на 23 януари 2020 година от прокуратурата при новия основен прокурор Иван Гешев против трима съветски жители, за които се счита, че са сътрудници на ГРУ. В поддръжка на изказванието се напомня и за експулсирането на двама руси дипломати ден по-късно, както и за изгонването на още един съветски посланик през октомври.

Анализът цитира и публикации в проверяващите уеб сайтове Белингкат и Инсайдер, фокусирани върху връзката на един от сътрудниците на ГРУ, взел участие в отравянето на Гебрев, Сергей Федотов (с същинско име Денис Сергеев), с отравянето в Солсбъри. Той е резервирал хотелска стая наоколо до офиса на Гебрев и е сниман от охранителни камери, написа Белингкат.

По-надолу в обявата Бечев концентрира вниманието си върху поредност от шпионски кавги на Балканите през последните пет години, включващи съветски жители. " Не е загадка, че районът от дълго време е поле на деяние на специфичните служби на Кремъл “, се споделя в нея.

" Въпреки че Русия няма войски на място, тя води война против Запада и въздействието му на Балканите по различен метод – от агитация и дезинформация до помощ за националистически и крайнодесни групи, чак до целенасочени убийства “, твърди обявата.

" Ал Джазира " напомня оголен скрит план през октомври 2016 година от черногорските управляващи за желанието на " сръбски ултранационалисти и нелоялни чиновници по сигурността да смъкват черногорското държавно управление “. Медията цитира изказване на прокуратурата, съгласно което те са работили в съюз с двама сътрудници на ГРУ.

Според двата проверяващи уеб страницата, единият от тях постоянно е посещавал България през 2014 година, евентуално подготвяйки офанзивата против Емилиян Гебрев.

Медията вижда съветско интервенция и в дейностите на Гърция и Северна Македония за споразумяване на дългогодишния им спор за името. В поддръжка на това тя напомня юли 2018 година, седмици след подписването на забележителното Преспанското съглашение, когато Атина експулсира двама съветски дипломати, работили срещу договорката.

" Приблизително по същото време министър председателят на Северна Македония Зоран Заев нападна гръцко-руски предприемач с обвиняването, че платил на славо-македонски националисти да подкопаят Договора от Преспа‘, написа Бечев.

За съветски шпионаж в друга балканска страна, Сърбия, медията дава като образец ноември 2019 година, когато президентът Александър Вучич упрекна някогашен асистент боен аташе в съветското посолство в рушвет на пенсиониран офицер за приемане на поверителна информация.

" Повтарящите се шпионски кавги обаче е малко евентуално да нарушат тесните връзки на Русия с района “, продължава обявата. " Като цяло балканските държавни управления имат вяра в ангажираността й и през последните месеци всички те демонстрират подготвеност да поддържат тесни връзки с Русия, макар шпионските произшествия “.

Експертът акцентира по този въпрос визитата на Кириакос Мицотакис в Москва малко преди да бъде определен за министър председател, с цел да се срещне с редица съветски представители на високо ниво и да изрази поддръжката си за тесни двустранни връзки.

Изтъква се и взаимният бизнес конгрес на Северна Македония с Русия, управляван от Заев и Алексей Груздев, заместник-министър на индустрията и търговията на Русия.

" По-рано тази година българският министър председател Борисов и президентът на Сърбия Вучич бяха един до друг с съветския президент Владимир Путин при откриването на газопровода " Турски поток “ в Турция “, написа в текста, който заключава: " Изглежда няма водач, който да се интересува от усилване на реториката против Кремъл в този миг. Във време, когато френският президент Еманюел Макрон намерено приканва за възобновление на дипломатическите връзки с Русия, а немският канцлер Ангела Меркел пази газопровода " Северен поток-2 “, Балканите нямат причина да изострят връзките си с Кремъл “.

" Русия отиде прекомерно надалеч в разрушителните си тактики, като най-голяма щета нанася безочието на ГРУ. Западните страни безспорно предизвикват локалните старания за опълчване на съветското въздействие. Агентите на ГРУ сигурно ще продължат да обикалят ‚квартала “, само че те ще бъдат следени от близко “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР