БГНЕС Не мисля, че е минало времето на векторните ваксини, те

...
БГНЕС
Не мисля, че е минало времето на векторните ваксини, те
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Вирусът може да заразява дори ваксинираните

 БГНЕС " Не мисля, че е минало времето на векторните ваксини, те са основани по одобрена технология. “ Това сподели в изявление за БНР проф. доктор Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Според нея не може с лека ръка да се отхвърли изгодата от тези ваксини. Редките случаи на тромбози по думите й не могат да бъдат съображение за прекъсване на използването на векторните ваксини.

" Не може да се каже дали имунизацията на " Джонсън и Джонсън “ може да докара до доста по-сериозни или трагични ефекти в посока на тромбоза или тромбоцитопения. Клиничните изпитвания не дават такива данни, разясни проф. Мурджева в предаването " Преди всички “.

Тя добави, че единични случаи на тромбози са докладвани и при използване на РНК имунизациите.

Получилите първа доза от имунизацията на " АстраЗенека “ могат да продължат с втората, в случай че нямат предпоставки за тромбози, посочи имунологът.

В момента има доста спорни отзиви за смесването на ваксини и използването на дози от разнообразни ваксини, сподели Мариана Мурджева. " Няма научни доказателства за това какво се случва при смесването на две разнообразни ваксини. “

Разработените сега ваксини против Covid-19 не са стерилизиращи, те не унищожават вируса и не пречат той да проникне в носоглътката, акцентира експертът.

" С други думи, вирусът може да заразява даже имунизирани. “

Ваксинирани лица с невисок имунен отговор могат да предават вируса посредством кихане, кашляне, пръски при диалект – по този начин той може да попадне при други хора, уточни проф. Мурджева.

Никой още не може да каже какъв брой дълго ще трае имунният отговор след ваксиниране с втората доза, изясни още тя.

" Очакванията са, че имунизациите може би ще основат имунитет за година. Може да се наложи да се имунизираме всяка година, както е при грипния вирус. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР