BgGPT стартира безплатно ползване за всички българоговорящи. Всеки може да

...
BgGPT стартира безплатно ползване за всички българоговорящи. Всеки може да
Коментари Харесай

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

BgGPT започва гратис прилагане за всички българоговорящи. Всеки може да се записва и да опита новата разработка. 
Институтът „ Инсайт “ разгласи стартирането на чат приложението на BgGPT още през януари. От през вчерашния ден първият езиков модел от последно потомство на български език към този момент може да се употребява от всеки гратис на адрес https://chat.bggpt.ai. Това заяви Българска телеграфна агенция. 
GPT технологията революционизира метода, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. За разлика от други сходни платформи (ChatGPT, Bard, Bing и други), BgGPT не е корпоративна благосъстоятелност и може да се употребява свободно от обществени и частни организации, прецизират разработчиците. Моделът зад BgGPT също ще бъде пуснат свободно с позволителен лиценз (Apache 2.0), допускащ комерсиализация, прецизират те. 
Според тях един от плюсовете на чатбота е, че организациите и институциите могат да го употребяват локално без опасности за приключване на чувствителни данни. Разработването на BgGPT е част от тактиката на „ Инсайт “ за основаване на отворен и обществено наличен AI в интерес на обществото и бизнеса. BgGPT е особено подготвен за спецификата на българския език и ще разрешава основаването на приложения в интерес на българското обучение, бизнес, опазване на здравето, обществена администрация и др. 
В първата си версия BgGPT е подготвен на над 3 милиарда български фрази и се състои от 7 милиарда параметъра. 
Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от огромната тактика на INSAIT за развиването и внедряването на изкуствения разсъдък в България. INSAIT си партнира с десетки български частни и държавни организации, които дават обществени данни - да вземем за пример Национална агенция за приходите, АПИС, „ Просвета “, Lex.BG и други, написа Българска телеграфна агенция. 
„ Малко страни по света имат личен модел или изкуствен интелект на личния си език, профилирана фактология, история и просветителна система. България е една от дребното страни със личен модел “. Това сподели в ефира на bTV проф. Мартин Вечев – създателят на първия по рода си в България и в цяла Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии „ Инсайт “. Според него BgGPT е модел изкуствен интелект, чиято цел е да специализира в българската фактология, история и език. Моделите са статистически и постоянно има късмет да позволен неточности.  
„ Работим по тяхното усъвършенстване и скоро ще пуснем карта на всички модели за изкуствен интелект, които ще публикуваме в идващите месеци. Това е начален модел, след няколко седмици ще е още по-добър и ще се почиства, само че постоянно би трябвало да упражняваме сериозното си мислене “, посочи Вечев. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР