Бг он ерПродаваме реакторите за Белене на Украйна, добро ли

...
Бг он ерПродаваме реакторите за Белене на Украйна, добро ли
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Продаваме националния интерес: През 2018 година ГЕРБ говореха непременно да построим АЕЦ Белене сега пак спряха

Бг он ер

Продаваме реакторите за " Белене " на Украйна, положително ли е решението на депутатите?

" Не знам по какъв начин да виждам на това решение - дали със смях, дали с горест, тъй като и двете неща са извънредно подобаващи за този случай. Ние гледаме следващия сериал от тази поредност - евроатлантически слугинаж с жестоко предаване на националните ползи на страната. При това този път в извънредно некадърно и лаишко осъществяване. Лаишко от страна на познанието в енергетиката. Опитаха се да го показват все едно в Украйна има една подготвена централа, на която ѝ е належащо единствено да ѝ боднем един реактор и тя незабавно ще тръгне ", каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на " Денят ON AIR ".

Официално: Продаваме оборудването за АЕЦ " Белене " на Украйна

" Попитайте дали някой от тях знае четирите множителя, които дефинират критичността на реактора. За да се построи атомна електроцентрала, никой не стартира просто да строи в празно поле. Първо се дава позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране за иск на площадка, по-късно се дава позволение за начало на планиране, след това се утвърждава техническият план. В него би трябвало да бъде избран освен главното съоръжение като реактор, парогенератори, турбини и така нататък, би трябвало да бъдат упоменати и всички спомагателни оборудвания ", допълни Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му едвам тогава стартира да се строи.

" Модификацията в АЕЦ " Белене " е от ново потомство, с нови системи за сигурност, с нови пасивни системи за сигурност. И какво в действителност се реализира с това решение? Първо - унищожаваме опцията на България да развива атомната си енергетика, второ - отваряме вратите си необятно за построяването на AP1000 в Козлодуй. И третото - в Козлодуй няма съоръжение за 600 млн. евро, там има платено съоръжение за 600 млн., само че доставеното съоръжение е за 216 млн. ", разясни някогашният енергиен министър.

Овчаров напомни, че АЕЦ " Белене " е била най-евтината електроцентрала в целия свят.

" България не може да построи съветски реактор, само че Украйна ще построи, по какъв начин тъкмо ще се случи? Откъде ще пристигна това съоръжение, което липсва? Санкции против съветската атомна енергетика няма. ГЕРБ 2009, 2010, 2011 година говореха по какъв начин безусловно би трябвало да приключим тззи централа. 2012 стопираха, 2018 година започнаха още веднъж, в този момент отново стопират ", възмути се той.

И акцентира, че за предходната година АЕЦ " Козлодуй ", има облага над 5 млн.: " Американците в никакъв случай не играят игри, в които губят пари. "

Той е на мнение, че България към този момент е в лагера на най-големите съперници на Русия: " Директно се превърнахме в най-големите врагове на Русия. Все повече политиката на България се дефинира не в Министерството на външните работи, а в Министерството на защитата. Защо желаеме Украйна да влезе в НАТО? Те рационалните хора не го желаят, само че нашите папагали са си заровили главите в пясъка и го желаят. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР