BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система

...
BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система
Коментари Харесай

На 22 ноември тестват системата BG-ALERT в област Благоевград

BG-ALERT е нова система, допълваща опциите на съществуващата Национална система за ранно предизвестие и обявяване, която ще разреши на способените държавни органи да популяризират предупредителни известия до популацията, ако разполагат с достоверни данни и информация за идни или протичащи се бедствия или изключителни обстановки на избрана територия. Тестването ѝ стартира на 7 ноември на територията на област Габрово.

На 22.11.2023 година (сряда), системата ще бъде тествана за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област и София - град.

Съобщението, което ще получат клиентите и на трите мобилни оператора, е с избран надпис според от версията на операционната система на устройството, а звукът - характерен, по стандарт, тъй че да притегли вниманието поради значимостта на тези известия. В действителна обстановка текстовете на известията ще демонстрират равнището на заплаха, в какво се показва тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницатаwww.bg-alert.bg, тъй че жителите да получат спомагателна информация.

Поетапно ще бъдат осъществени проби във всички 28 области на страната, като на 29 ноември ще бъде извършен народен тест в цялата страна.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език, и ще бъде популяризирано посредством мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на известието на мобилното устройство се чака да бъде еднократно и съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при задействан спокоен (безшумен) режим.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР