БФТенис има по-ясен поглед как да реализира зададените цели в

...
БФТенис има по-ясен поглед как да реализира зададените цели в
Коментари Харесай

Михов: Гледаме на кризата като възможност за нови идеи

БФТенис има по-ясен взор по какъв начин да осъществя заложените цели при започване на годината. Това съобщи членът на Управителния съвет на Българската федерация по тенис Юлиян Михов в изявление за БГНЕС.

Информация по случай програмата на федерацията „ Тенисът – Спорт за всички “, която за шеста поредна година обезпечава гратис образование на деца от 6 до 12-годишна възраст даде и офис мениджърът на федерацията и отговорник за самодейността Невена Радева. „ Програмата „ Тенисът – Спорт за всички “, за наше благополучие ще се организира за шеста поредна година, ще се включат 36 клуба от 25 обитаеми места – цялата концепция на програмата е да се включат дечица, които за първи път хващат ракета. В заниманията ще бъдат включени лицензирани треньори. Важното е да накараме дечицата да заобичат тениса, да продължат да се занимават с този спорт и след това да се запишат в клуба, в който са взели присъединяване по време на програмата. Има контакти с информация, могат да се запишат по телефон, на място съобразено с техните стратегии. Родителите също ще могат да схванат в кои часове могат да заведат техните деца. Ще бъдат извършени 24 тренировки, най-малко по един път в седмицата. Цялата информация е качена на уеб страницата на федерацията. Надяваме се повече деца да усетят магията на тениса “, стартира тя.

Радева разкри, че има деца, които са прогресирали през последните години около самодейността и към този момент се занимават съществено с тенис. „ Има деца, които прогресираха посредством тази стратегия през годините, повече от децата се занимават непрекъснато с тенис – в действителност, в тези районни шампионати ще вземат участие деца, които са малко по-напреднали. Преди тях, планираме да създадем лагери, на които да поканим посланици на играта от нашите национални тимове за мъже и дами за Купа Дейвис и Фед Къп. Имаме страхотни състезатели национални състезатели до 14 и 16 година възраст. Надяваме се треньорите да създадат едно хубаво образование за честната игра, това е една акция, която е разпространявана в България “, приключи офис мениджърът на БФТенис.

Членът на УС на федерацията Юлиян Михов разкри, че БФТенис продължава да следи епидемиологичната конюнктура в страната и че федерацията обмисля провеждането на районен шампионат за млади гении до 16 и 18 година „ Тенисът беше един от първите самостоятелни спортове, на които беше позволено от страна на здравните управляващи да бъде възобновено упражняването му. От 4 май всички клубове отвориха още веднъж порти, в началото единствено открити кортове, а от тази седмица са позволени и занимания навън, както и тренировки с деца до 18-годишна възраст. Продължаваме нашия контакт със здравните управляващи и в случай че, не дай си Боже, има утежняване на ситуацията, ще има известно преустановяване “, стартира той.

„ Доста по-различна е обстановката при експертите. Както знаете, ITF, ATP и WTA досега общо взето имат упования, а не ясни решения. Към днешна дата, няма професионални надпревари до месец юли. Има нови разисквания по тематиката тази седмица, като ще има няколко промоционални надпревари без аудитория, те са по-скоро с показателен темперамент. Съвсем покрай България ще има две такива прояви – Адриа Тур, проведен от международния номер 1 Новак Джокович, който ще бъде действително поредност от четири минитурнира с присъединяване на няколко от първите ракети в мъжкия тенис, а наред с това и една демонстрация с открити към този момент спонсори – става въпрос за шампионат в Сърбия, проведен от Янко Типсаревич, с някои тенисисти от топ 30, на територията на неговата академия през юли в Белград. Всички чакаме решенията на Туровете. Това, към което БФТенис се стреми по време на рецесията, до момента в който няма деен спортен тенис, е да се включат наши тенисисти в сходен вид надпревари – декларирани са първите ракети при мъжете и дамите. С Тенис Европа и другите балкански федерации, в случай че паузата бъде удължена, се обмисля и организирането на един районен шампионат за младите гении до 16 и 18 година, без аудитория. Идеята е те да получат опция да премерят сили със своите връстници от балканските страни “.

Михов е безапелационен, че огромният проблем на тениса е, че се разчита на живата аудитория. „ Мисля, че би трябвало да се направи доста ярка диференция сред младите тенисисти, където границата е доста тънка – има такива, които рано влизат в професионалния тенис. Всеки спорт губи от това да бъде без аудитория – огромният проблем при тениса е, че се разчита на живата аудитория, а не всеки път може да се обезпечи телевизионно покритие. Участие в подобен вид конкуренция без аудитория ще има смисъл единствено в случай че има телевизионно покритие. За самите състезатели е мъчно да играят пред празни трибуни, тъй като почитателите както могат да оказват помощ за спечелването на даден мач и даже шампионат, по този начин могат да му повлияят и отрицателно. На никого не е прелестно, само че здравето и сигурността са преди всичко “.

Той разяснява и оферти фонд за подкрепяне на тенисистите от по-ниските равнища на ранглистата, на които рецесията се отразява извънредно отрицателно заради обстоятелството, че те разчитат на пари от наградни фондове. „ Това е самодейност на Международната федерация по тенис дружно с ATP и може би, това което не е толкоз известно, главните фондове по тази стратегия идват от четирите шампионати от Шлема. Това са най-комерсиалните и печеливши шампионати, те заделят част от приходите си с концепцията да подкрепят състезателите – един експерт се устоя от представянето си на корта или отвън него, само че още веднъж обвързвано с представянето му, от търговски контракти. Липсата на доходи е огромно предизвикателство. Няма по какъв начин самите национални федерации да подкрепят професионалния тенис – това, с което може да спомагаме, е посредством организирането на прояви, с които те да натрупат спомагателен опит, да се обиграват и да получат късмет за изява “.

„ Бих споделил, че тази рецесия е еднообразно сложна за всички, само че в разнообразни измерения. Тези, които са в края на кариерите си, може би ще бъдат подтикнати да се откажат по-скоро – едно такова спиране от 2-3 месеца може да докара до публично преустановяване на кариерите, вместо удължаването им и трупането на загуби в резултат на изгубена форма. На тези в дейна възраст също им въздейства отрицателно, те нямат доходи и източници, което евентуално ще намали тяхната форма. Кризата въздейства отрицателно на всички – тя въздейства отрицателно на самите тенис клубове, които обгръщат състезателите и дилетантите, на дилетантите, които са заплатили предплатено своите абонаменти и са лишени от правото да упражняват обичания си спорт, както и на федерациите, заради това че не могат да извършват своите задължения. Самите треньори и съдии са лишени от приходи “.

„ БФТенис поглежда на рецесията като опция за нови хрумвания – опитваме се да превърнем минуса в предимство, лишаваме се от някои доходи и източници, само че с по-малко пари да осъществяваме повече или по-съдържателни прояви, да бъдем потребни на клубовете, да създадем една добра самокритика. От месец май, откакто още веднъж възобновихме активността си, мислим, че имаме по-ясен взор по какъв начин желаеме да осъществяваме това, което при започване на годината възнамерявахме да сторим, само че в този момент ще създадем по-друг метод и, да се надяваме, по-ефективно “, приключи Михов във връзка с въздействието на рецесията върху тенисистите в обособените възрасти и упоритостите на БФТенис да прояви разпоредителност във времената на световна пандемия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР